Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Därför vill vi nu erbjuda innehåll för barn under 3 år

Från 2019
Uppdaterad 01.02.2019 21:02.
Liten flicka med pekplatta. Mikaela Soncks kommentartemplat.
Bildtext Mikaela Sonck förklarar fördelarna med skärmtid för de minsta.
Bild: Mostphotos

Den nya generationen småbarnsföräldrar har vuxit upp med smarttelefoner och använder dem för att underhålla och distrahera sina barn med video i vardagliga situationer.

När de väljer videor söker de flesta i första hand innehåll på Youtube, där barnen tyvärr också utsätts för reklam.

Med nya Piki-BUU hoppas vi kunna bli förstahandsvalet. Piki-BUU är ett tryggt och reklamfritt alternativ för de allra yngsta, på samma sätt som BUU-klubben är det för de lite äldre.

Programserierna ska få barnen att skratta, men också att bli stimulerade på rätt utvecklingsnivå, bland annat genom tittutlekar och genom att härma ljud och rörelser.

Någon kanske skakar på huvudet och fnyser. Barn under tre år behöver ingalunda en egen sektion barnprogram? Och ska barn under tre överhuvudtaget hänga på nätet?

Piki-BUU-stämpeln med tutt i munnen mot gul bakgrund.
Bildtext Piki-BUU-stämpeln känner du igen på nappen i munnen.
Bild: YLE

Vi vet att användningen av internet kryper ner i åldrarna. Dagens tvååringar är redan duktiga på att spela spel online och vet hur man hittar videoinnehåll på nätet, enligt en färsk rapport från Internetstiftelsen i Sverige.

Vi utgår från att beteendet i Finland är likt det svenska och vill därför erbjuda de allra yngsta ett tryggt och pedagogiskt alternativ. På nätet finns det risk för att barnen klickar sig vidare till olämpligt innehåll, medan Barnens Arena är en avgränsad miljö som är trygg för barnen.

När barnen använder sig av Barnens Arena-appen ska de vuxna kunna lita på att barnen inte av misstag klickar sig vidare till vuxeninnehåll.

Skärmen ska inte ersätta annan lek

Tanken med Piki-BUU är inte att få alla barn under tre att se på videoinnehåll, utan snarare att erbjuda en genomtänkt helhet för de som redan är vana internetanvändare.

Det finns inga undersökningar som entydigt visar på att skärmtid skulle vara farligt för barn under tre, men alla barn är olika och skärmtiden bör såklart anpassas enligt barnet.

Flicka med ryggen vänd mot tittaren håller händerna mot blåvitlysande tv-skärm. Från Poltergeist-filmens plansch.
Bildtext Skärmen ska inte ersätta annan lek.
Bild: All Over Press

Det gäller förstås, som i allt annat, att använda sunt förnuft. Skärmen ska inte ersätta annan lek och föräldrarna är ändå de som bäst kan avgöra vad som är lämpligt för just deras barn.

Vi tar inte ställning till hur mycket skärmtid som är lämpligt, utan erbjuder ett tryggt innehåll som föräldrarna kan välja åt sina barn - om de vill.

Enligt en ny kanadensisk forskning har man dock kunnat se att den sociala kompetensen släpar efter i de fall där barn under ett och ett halvt år hänger för mycket framför skärmar, jämfört med de barn som har noll skärmtid.

Forskarna understryker ändå att uppfostran, och hur barnen spenderar övrig tid, spelar stor roll i barnets sociala utveckling och att skärmtiden sannolikt bara är en delorsak till problemet.

Enligt forskningen är det okej att låta barn som är över ett och ett halvt år titta på filmer och serier och spela spel på nätet - såtillvida att innehållet är högklassigt och pedagogiskt.

Och här kommer Piki-BUU in i bilden. Piki-BUU erbjuder de yngsta en reklamfri och pedagogisk plattform, vilket helt har saknats på den finländska marknaden fram tills nu.

Babblarna och Hoppsorna

En av de nya serierna i Piki-BUU är Babblarna, ett färgglatt gäng som tagit Sverige med storm. Serien är utvecklad för att hjälpa barn i deras tidiga språkutveckling.

Till Piki-BUU hör också den nyproducerade tvåspråkiga serien Hoppsorna, bestående av sånganimationer som bland annat lär barnen borsta tänderna och inspirerar till lek.

Prisbelönta Jenny Jokela står för animationerna och musiken är gjord av John Grönvall. Sångerna är skrivna av Monica Vikström-Jokela och de finska versionerna av Pasi Hiihtola.

Piki-BUU hittas i appen Barnens Arena och på arenan.yle.fi/barn och under året kommer fler serier att publiceras. Varje månad utlovas någonting nytt.

Diskussion om artikeln