Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Klimatfrågor, #metoo och ensamhet på Ungdomens Kyrkodagar i Karis

Från 2019
Uppdaterad 30.01.2019 15:37.
Ungdomens Kyrkodagar i Karis 2019 - Spela upp på Arenan

Vid Ungdomens Kyrkodagar på Lärkkulla i Karis diskuteras aktuella frågor respektfullt. Initiativen handlar bland annat om #metoo och sexuella trakasserier, själavård och ungdomars ensamhet.

Inom den lutherska kyrkan debatteras som bäst bland annat homosexualitet och det stundande biskopsvalet.

Hur mycket av det spiller över på Ungdomens Kyrkodagar?

- Ibland kan man märka att man undviker vissa ämnen om man är rädd för att debatten blir eldfängd, säger Julia Danielsson som kommer från Saltvik församling på Åland.

människor i föreläsningsutrymme
Bild: Yle / Monica Slotte

Ungdomens Kyrkodagar ordnas 24-27 januari med rubriken: Jag har något att berätta.

Danielsson tycker inte att omdebatterade ämnen påverkar kyrkodagarna så mycket men att man förstås märker vilka frågor som är aktuella.

- Någongång kan man ha förutfattade meningar om människors åsikter utifrån vilken församling de kommer ifrån, befarar Danielsson.

två kvinnor
Bildtext Julia Danielsson kommer från Saltvik, Åland, Sandra Häggblom från Pedersöre.
Bild: Yle / Monica Slotte

- Jag tycker att det är intressant att höra olika åsikter men jag upplever nog att det diskuteras med respekt här, säger Sandra Häggblom från Pedersöre.

Borgå stift väljer ny biskop i mars. Hur ska en bra biskop vara?

- Det ska vara någon som kan ta svåra frågor och ändå visa att vi alla hör ihop, funderar Julia Danielsson. Att vi alla i grund och botten tror på samma sak. Biskopen ska fungera som en enande kraft, också i splittrande frågor.

- Jag tycker att en biskop ska vara en bibeltrogen person, en som vänder sig till Bibeln, men fortfarande kan ha en åsikt. Biskopen ska kunna fungera som en brygga mellan konservativa och liberala, säger Sandra Häggblom.

publik i föreläsningsutrymme
Bildtext Maria Björkgren-Vikström från Kyrkostyrelsen leder ordet.
Bild: Yle / Monica Slotte

Unga mår dåligt - vad gör kyrkan?

Sandra Häggblom lyfter gärna fram ett ämne som hennes egen församling har engagerat sig, i nämligen att information om möjlighet till själavård ska gå ut till unga människor.

Många mår dåligt idag och de vore betjänta av kunskapen om de olika möjligheter till samtalsstöd som finns inom församlingen.

Julia Danielsson tar gärna fram initiativet till diskussion om ensamhet och hur man kan förebygga den.

- Just dom här frågorna är väldigt viktiga; ensamhet och psykisk ohälsa. Vi måste fråga oss vad kyrkan kan göra åt det och hur vi kan nå dom unga, poängterar Danielsson.

Klimatfrågor och trakasserier

Robin Wikstedt från Kyrkslätt är ofta den enda delegaten från sin hemort. Han söker sig till UK för att träffa bekanta och för att hålla sig uppdaterad om aktuella frågor.

ung kvinna och man
Bildtext Tonje Lindeman kommer från Helsingfors, Robin Wikstedt från Kyrkslätt.
Bild: Yle / Monica Slotte

- Den jättestora frågan globalt sett är klimatförändringen. #Metoo-frågan kommer antagligen att väcka häftig diskussion. Alltid när någonting har varit kontroversiellt i samhället så är det kontroversiellt här på UK också, säger Wikstedt.

man
Bildtext Fredrik Kass höll i trådarna.
Bild: Yle / Monica Slotte

Fredrik Kass är sakkunnig i ungdomsfrågor vid Kyrkostyrelsen.

Han berättar att UK har lockat 109 unga delegater i år vilket är något färre än tidigare år. Med kyrkans personal och andra inräknade är man kring 150 personer som samlats på Lärkkulla.

Ungdomens Kyrkodagar har fortfarande stor betydelse, menar han.

- Det är någonting alldeles unikt att det finns ett sånt här ungdomsparlament där man får lära sig demokrati och att uttrycka sig. Det är någon som lyssnar och ungdomarna kan ventilera aktuella frågor ur sitt perspektiv. UK är också en viktig kanal utåt.

tofflor
Bildtext Pansarvagnstofflor på UK
Bild: Yle / Monica Slotte