Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FBI grep ökänd kampanjstrateg för lögner under Rysslandsutredningen

Från 2019
Den amerikanska lobbyisten Roger Stone
Bildtext Lobbyisten Roger Stone greps tidigt på morgonen i Florida
Bild: AFP / Lehtikuva

Lobbyisten och kampanjstrategen Roger Stone, som länge hade ett samarbete med president Donald Trump, har gripits i Florida.

CNN rapporterar att flera tungt beväpnade FBI-agenter anlände till Stones hem tidigt på morgonen. De knackade på dörren och grep lobbyisten.

Specialutredaren Robert Muellers kontor uppger att Stone kommer att åtalas på sju punkter.

Kontakter till Assange

Mueller utreder det misstänkta samarbetet mellan Trumps kampanjstab och Ryssland under presidentvalskampanjen 2016.

Stone arbetade för Trumps kampanj fram till augusti 2015, men höll tät kontakt med organisationen också efter det

Stone misstänks ha varit i kontakt med Wikileaks-grundaren Julian Assange som i sin tur ska ha fått upgifter från den ryska underrättelsetjänsten.

Enligt åtalsskriften talade Stone under sommaren 2016 med Trumpkampanjen om "Organisation 1" och skadliga uppgifter som den hade om Hillary Clinton.

Senare var högt uppsatta medlemmar i Trumpkampanjen i kontakt med Stone om framtida informationsläckor från "Organisation 1".

Med "Organisation 1" menas Wikileaks. Under presidentvalskampanjen offentliggjorde Wikileaks hackade e-postmeddelanden från personer med nära kopplingar till Clinton.

Materialet härstammade sannolikt från ryska källor, som ska ha haft som mål att få Trump vald till president.

Åtalas för mened

I åtalsskriften ingår detaljer om Stones kommunikation med Wikileaks. I materialet ingår även ett fotografi där Stone står utanför Equadors ambassad i London. Assange har uppehållit sig i ambassaden i flera års tid.

Men Stone åtalas inte för publiceringen av de hackade e-postmeddelandena. I stället gäller åtalet övergrepp i rättssak, mened och försök att påverka vittnen.

Med andra ord har han försökt hindra och störa Muellers utredning. Stone ska bland annat ha ljugit om sina kontakter med Wikileaks.

Aggressiv lobbyist

Roger Stone, 66, har en lång historia som lobbyist och kampanjstrateg för republikanerna. Han gjorde lobbyarbete för Donald Trumps casinoverksamhet under 1990-talet.

Innan det hade arbetat för bland annat Richard Nixon, Ronald Reagan och George Bush valkampanjer.

Stones varumärke är aggressiva attacker mot motkandidater. Han förespråkar en taktik som går ut på att inte ödsla tid på något annat än attacker enligt mottot "Medge inget, förneka allt och gå till motattack".

Stone är känd för att inte sky smutsiga knep eller skandaler i sitt kampanjarbete.
Källor: Reuters, AP, AFP, STT

Diskussion om artikeln