Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna i Villmanstrand starka inför valet: "Inget stoppar vår drive"

Från 2019
Sannfinländarna i Villmanstrand - Spela upp på Arenan

Trots många stormar i rikspolitiken har Sannfinländarna fortfarande en stark position i Villmanstrand. Ingen av stadens förtroendevalda valde att hoppa av partiet efter splittringen sommaren 2017. Nu tvingas man ändå möta verkligheten när riksdagsvalet närmar sig.

Det är minus femton grader när Kai Karhukorpi svänger in på en parkeringsplats i förorten Lauritsala i Villmanstrand. Tillsammans med partikamraterna vecklar han ut Sannfinländarnas kampanjtält för att värma upp grillkorvarna och de potentiella väljarna i hemstaden.

Mycket vatten har runnit under broarna sen senaste riksdagsval, men i den här staden verkar tiden ha stått still. Partiet har rentav fått flera medlemmar, samtidigt som opinionssiffrorna i hela landet har gått back.

– Vi har ett mycket aktivt gäng av sannfinländare i den här staden. Det som har hänt i rikspolitiken är en sak, det bekommer inte oss, säger Karhukorpi, fullmäktigemedlem och ordförande för Sannfinländarna i Villmanstrand.

Kai Karhukorpi, Lappeenrannan seudun perussuomalaiset ry :n puheenjohtaja, kuvattu Lappeenrannassa 18.1.2019.
Bildtext Kai Karhukorpi är styrelseordförande för Sannfinländarna i Villmanstrand
Bild: Katriina Laine / Yle

Karhukorpi vet vad han talar om. När Svenska Yle senast träffade honom i maj 2017 så var partiet ännu med i regeringen. Då stod Karhukorpi starkt bakom Sampo Terho, som han hoppades skulle ta över ordförandeklubban efter Timo Soini.

En månad efter hade allt kastats omkull. Såväl Timo Soini som Sampo Terho hade hoppat av partiet och satt kvar i regeringen. Jussi Halla-aho var ny ordförande för Sannfinländarna, som nu var tillbaka i oppositionen.

– Visst stannade världen en stund när allt det där hände på partimötet. Jag kunde inte förstå hur allt kunde ändra på en dag. Till och med Timo Soini stod där och baktalade vårt parti. Han som jag arbetat så hårt för i åratal, säger Karhukorpi.

Inte en tanke på att hoppa av

Karhukorpi stod ändå kvar i sitt parti, precis som de andra partikamraterna i Villmanstrand.

– Tanken slog mig inte en enda gång att jag skulle hoppa över till de Blå, säger Karhukorpi som nu känner sig hemma i Jussi Halla-ahos Sannfinländare.

– Jussi (Halla-aho) fortsätter att följa partiprogrammet och mitt parti är fortfarande på den lilla människans sida, sammanfattar han.

Riksdagsvalet utmanande - hälften är borta

Inför riksdagsvalet tvingas ändå Villmanstrands Sannfinländare möta turbulensen som råder inom partiet på riksnivå.

Staden hör till Sydöstra Finlands valkrets, där Sannfinländarna i senaste riksdagsval 2015 valde in fyra riksdagsledamöter. Idag finns endast två av dem kvar på partiets listor, Juho Eerola och Jani Mäkelä.

De två andra, Jari Lindström och Kai Turunen hoppade över till Blå Framtid. Turunen fortsatte vidare till Samlingspartiet.

– Visst blir det ett ytterst intressant val, säger Karhukorpi.

Han hoppas att partiet skall hålla ställningarna och få in åtminstone två kandidater i riksdagen, men ser det inte som omöjligt att överträffa det och få in tre riksdagsledamöter.

– Det känns som att vi har en så stark gemenskap och en sådan drive inför valet att allt är möjligt. Till slut är det ändå valet som får visa, säger Karhukorpi.

Diskussion om artikeln