Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk åkare kraschade våldsamt i Kitzbühels störtlopp – cirkuskonster räddade hemmastjärnan

Från 2019
Otrolig parering av Vincent Kriechmayr – Alexander Köll kraschade otäckt - Spela upp på Arenan

Sveriges Alexander Köll skadade sig efter att ha kraschat i full fart i Kitzbühels klassiska störtlopp. Vincent Kriechmayr klarade sig däremot helskinnad efter alldeles otroliga pareringar.

Alexander Köll hade gjort ett bra åk och närmade sig mållinjen då han fick ett felskär och tappade balansen i över 100 kilometers timhastighet.

Köll kraschade och åkte på en hård smäll men såg ut att ha lyckats skydda huvudet. Tävlingen avbröts och svensken fick vård i backen innan han några minuter senare transporterades till sjukhuset med helikopter.

Enligt Sveriges alpina chef Tommy Eliasson Winter var Köll vid medvetande men något mer kunde han inte berätta.

– Men det är aldrig hälsosamt att ramla i den hastigheten, i 110-120 kilometer i timmen. Det är som att landa på asfalt. Kraften måste ta vägen någonstans. Han presterade bra hela vägen dit, hoppas bara att det gått så bra som möjligt, sade Eliasson Winter till SVT.

Finlands Andreas Romar, som idag var 27:a, är träningskompis med Köll.

–Vi hoppas att det inte hände något allvarlig och att han mår bra. Men det här hör till sporten, vi vet riskerna och alla vet att om vi gör fel så kan det sluta dåligt, sade Romar till Yle Sporten.

Kriechmayr klarade sig med nöd och näppe

Farligt såg det ut redan tidigare under tävlingen då Österrikes Vincent Kriechmayr hade stora svårigheter med att hållas på banan. På något underligt sätt lyckades han undvika en olycka.

Hemmaåkaren gjorde en grov miss redan i början av sitt åk som han lyckades parera, men det verkliga konststycket kom närmare målområdet.

Kriechmayr tappade kontrollen och balanserade en stund på en fot då han åkte in mot skyddsnätet. På ett alldeles otroligt sätt lyckades Kriechmayr ändå styra bort från nätväggen.

Trots dagens mest underhållande åk diskvalificerades Kriechmayr.

Romar på världscuppoäng

Tävlingens seger gick till Dominik Paris som var 0,20 sekunder snabbare än tvåan Beat Feuz. Otmar Striedinger var trea.

Andreas Romar var i sin tur 27:a och knep världscuppoäng för andra gången den här säsongen och första gången i störtlopp.

– Det blev fyra poäng och tidigare saldon är noll, så nu måste jag vara nöjd med det. Men jag gjorde en stor miss före den sista branten och det harmar så klart, säger Romar.

Missen kostade Romar några placeringar, men det är inte den biten som stör.

– Det som harmar mest är att jag inte får gjort normala åk utan hela tiden gör dumma missar, det borde jag inte göra. Jag borde få bort de dumma misstagen och hela tiden klättra lite, mitt i allt har jag ett bättre startnummer och bättre möjligheter.

Att lagkamraten Köll hade kraschat tidigare under tävlingen rubbade inte Romar då han skulle ner för backen som 48:e man, tre turer efter Köll.

– Man måste fokusera på sin egen prestation. Om man inte får sina tankar samlade så är man själv på nästa helikopter.

Romar följande tävling är på söndagen då super-G står på programmet.

Diskussion om artikeln