NYT: Facebook flätar ihop Messenger, Instagram och Whatsapp
Facebook ska omarbeta grunderna i Facebook Messenger, Instagram och Whatsapp, så att meddelanden ska kunna skickas mellan dem. Det rapporterar New York Times, som hänvisar till fyra anonyma anställda vid bolaget.
Facebooks vd Mark Zuckerberg planerar integrera chatapparna Messenger, Instagram och Whatsapp, som alla ägs av Facebook.
New York Times har intervjuat fyra anställda vid bolaget, som alla är involverade i projektet. Enligt de intervjuade handlar det om en bearbetning av den grundläggande koden i alla appar, något som kräver tusentals anställdas insatser.
Facebook har bekräftat till BBC att projektet faktiskt pågår, och att det är en "lång process". Enligt New York Times källor är projektet i startgroparna och bolaget siktar på att vara klara i slutet av 2019 eller i början av 2020.
Genom att sy ihop apparna vill vd Zuckerberg göra Facebooks uppsättning med appar mer relevant för användarna, och hålla dem kvar i ekosystemet.
Samtidigt kan det också ge Facebook bättre möjligheter att slå mynt på Instagram och Whatsapp som, trots sina enorma mängder användare, inte har särskilt stor omsättning.
Säkerhet och integritet ett frågetecken
Hand i hand med frågor kring integrering av appar och Facebooks skandaler och dataläckor, uppstår frågor kring datasäkerhet.
Mark Zuckerberg har beordrat en implementering av komplett kryptering (end-to-end) i alla tre appar, så att ingen annan än de två som skriver kan se meddelandena.
Men stora frågor kvarstår ändå. Till exempel behöver Whatsapp i dag endast ett telefonnummer av användaren för registrering, medan Facebook kräver en hel Facebook-profil. I framtiden kunde det kanske krävas att Facebook-profilen också ska anslutas till Whatsapp-kontot.
Sammanslagningen ger upphov till bråk
Enligt New York Times är det Mark Zuckerberg själv som är den drivande kraften bakom sammanflätandet av apparna. Men alla i bolaget är inte lika ivriga.
Instagram och Whatsapp var tidigare båda fristående appar, som sedermera köptes upp av Facebook. De båda apparna har vuxit kraftigt, vilket fått Zuckerberg att lobba allt hårdare för en integrering med Facebook.
Det har däremot fått mothugg av andra i bolaget. Till exempel lämnade Instagrams grundare Kevin Systrom och Mike Krieger och Whatsapps grundare Jan Koum och Brian Acton Facebook, på grund av Zuckerbergs allt starkare krav.
Zuckerberg har tidigare dessutom lovat att inte slå ihop apparna, och Whatsapps Jan Koum sade år 2014, då Facebook köpte Whatsapp, att han inte skulle ha gått med på affären om det skulle ha inneburit att Whatsapp måste tumma på sina värderingar. Koum syftade då uttryckligen på användarnas integritet.
Anställda vid Facebook har också varit förbryllade över varför Zuckerberg känner så starkt för att fläta ihop apparna. Whatsapp-anställda har å sin sida till och med öppet grälat med Zuckerberg på bolagets interna chatforum och på ett stökigt möte i december 2018.
Källor: New York Times, BBC