Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Beslagtagna miljoner från Airiston Helmi kan ligga i polisens förvar till nästa år - en rysk affärsman kräver tillbaka pengarna

Från 2019
Uppdaterad 25.01.2019 23:57.
Vy över bryggan i Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs.
Bild: Yle/Jesper Alm

Möjligtvis kan miljonerna komma att ligga i polisens förvar fram till nästa år, efter att Egentliga Finlands tingsrätt förlängde tidsfristen för att väcka åtal. Tidsfristen löper nu ut i slutet av januari 2020.

Centralkriminalpolisen ansökte om en förlängning av tidsfristen för att väcka åtal samt för konfiskeringen av pengarna, och Egentliga Finlands tingsrätt förlängde tidsfristen till januari 2020.

Den ryska affärsmannen bakom Airiston Helmi kräver fortsättningsvis tillbaka de 3,5 miljoner euro som polisen beslagtagit. Mannen har nu överklagat förlängningsbeslutet till hovrätten. Överklagan ska behandlas i hovrätten i slutet av februari.

Centralkriminalpolisens kriminalinspektör och utredningsledaren i fallet Tomi Taskila är nöjd med tingsrättens beslut.

- Det ger oss en aning arbetsro, att vi nu i ett slag fick det här året till.

Taskila tror att pengarna fortsätter ligga kvar hos polisen, trots att hovrätten skulle ta upp överklagan till behandling.

Om hovrätten inte ändrar på tingsrättens beslut, så kan den misstänkte ändå varannan månad kräva tingsrätten att bedöma om beslagtagningen är oskälig, säger Taskila.

Kari Uoti: konfiskeringen borde hävas

Den ryske affärsmannens rättegångsbiträde juris doktor Kari Uoti säger att det inte finns skäl för tingsrättens beslut.

- Konfiskeringen borde hävas, för polisen har inte skäl att misstänka att det handlar om penningtvätt i det här fallet. Tröskeln för att skälig misstanke har inte överskridits, det är pudelns kärna här.

Uoti tror att behandlingen av överklagan framskrider hastigt i hovrätten.

Han säger sig förstå att man utreder om löner möjligtvis har betalats svart, men penningtvättsmisstankar blir han inte klok på.

- Här åsamkas mycket större skada än de här beslagtagna pengarnas mängd, då man oskäligen utreder något som inte existerar. Brottsmisstanken, speciellt då det har rapporterats om den vitt och brett världen över, orsakar stor skada.

CKP kommenterar inte hörandet av den misstänkte

Polisen har tills vidare inte hört den ryske affärsmannen som står bakom företaget. Enligt Uoti är hans klient redo att ställa upp när som helst.

- Vi har nog frågat polisen, men uppenbarligen är det inte aktuellt nu. De har gett en tidtabell, som antyder att det kunde bli aktuellt kring sommaren.

- Han (klienten, red.anm.) skulle vilja reda upp det här så fort som möjligt, för han har inget att dölja.

Utredningsledaren Tomi Taskila vill inte kommentera hörandet av affärsmannen.

CKP fortsätter utreda, bland annat genom att gå igenom uppgifter man kommit över i beslagtagna apparater. Uppgifterna är på flera språk.

Taskila bedömer att största delen av det material som kategoriserats som viktigt ännu inte har granskats. Polisen lämnar fortlöpande tillbaka de beslagtagna apparaterna, då man kopierat uppgifter man behöver från dem.

CKP har redan fått svar från några länder på sina förfrågningar om internationell handräckning, och från några länder har det inte kommit besked ännu. På grund av den enorma mängden beslagtagen information görs fortfarande nya förfrågningar också. Taskila säger att det går trögt att få uppgifter från utlandet.

- Vi är intresserade av att klargöra pengaflödet i bakgrunden, om det är brottsligt eller inte. Så klart kan resultatet också bli att det handlar om lagliga pengar. Men det verkar som om det nog förekommer brott i anslutning till det här, men de är har ägt rum utanför Finland.

En skattegranskning uppskattas bli klar i början av sommaren. Då klarnar det hur Skatteförvaltningen ser på förloppet.

- Då är vi vid ett slags vägskäl. Antingen har det då hittats eller inte ett brott, och då måste vi fundera hur vi ska framskrida i ärendet.

Enligt Taskila är bevisen för företagets misstänkta skattebedrägeri rätt tunga, och med de beslagtagna pengarna tryggar staten sina förlorade skatteintäkter.

Den andra misstänkta på fri fot i februari?

En rysk man som jobbat i Finland för företaget sitter fortfarande häktad, misstänkt för grovt skattebedrägeri.

Polisen vill hålla mannen frihetsberövad åtminstone februari ut.

- Det kan bli bråttom med att lägga fram och höra all information, i synnerhet då det hela tiden dyker upp mera uppgifter. Det handlar om en bred och lång utredning, så vi har mycket att fråga honom om, säger Taskila.

Den ryske mannens rättegångsbiträde, advokat Tuomas Sunnari säger att mannen har förhörts regelbundet. Enligt Sunnari är det klart att mannen ska släppas senast i slutet av februari, då åtal borde ha väckts ursprungligen.

- Möjligtvis ber vi domstolen häva häktningsbeslutet redan innan det, men slutet av februari är en definitiv gräns.

Den andra misstänkta, en estnisk man, släpptes på fri fot i december. Han misstänks för medhjälp till grovt skattebedrägeri.

Polisen slog till i september 2018 mot ett tjugotal av Airiston Helmis fastigheter i Åbolands skärgård och i Egentliga Finland. Gränsbevakningen och Försvarsmakten bistod polisen.

Centralkriminalpolisen inledde tillsammans med Skatteförvaltningen en förundersökning om misstänkta ekonomibrott för ett år sedan. Brottsmisstankarna kom senare att omfatta penningtvätt också.

CKP misstänker att pengar som införskaffats olagligt i något annat land har tvättas i Finland.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Airiston Helmeltä takavarikoidut miljoonat pysyvät poliisin hallussa jopa ensi vuoteen – Venäläinen liikemies vaatii rahoja takaisin ja haluaa puhua poliisille.

Diskussion om artikeln