Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ojämlikheten valtema nummer ett tycker Vänsterförbundets Andersson

Från 2019
Uppdaterad 26.01.2019 13:45.
Li Andersson, 2014.
Bild: All Over Press

Debatten inför riksdagsvalet borde fokusera på tudelningen och ojämlikheten i samhället. Det säger Vänsterförbundets ordförande Li Andersson. Hon vill bland annat att fattiga ska få kompensation om de tvingas delta i arbetet mot klimatförändringen.

Andersson var gäst i Yles Morgonettan på lördag förmiddag och i programmet undrade hon över de olika etiketter som både politiker och massmedier velat klistra på det kommande valet.

- Det har talats om att det blir ett klimatval eller ett invandringsval. I själva verket är det helt andra saker som väljarna vill fokusera på, sade Andersson.

Hon hänvisade till enkäter, enligt vilka medborgarna framförallt vill ha en debatt om tudelningen i samhället och de frågor som hänger ihop med den.

- Åtta av tio väljare är oroade över den ökande ojämlikheten i Finland. Vi vill att det här valet handlar om den här frågan, sade Andersson.

"Elbilar utopi för småinkomsttagare"

Även om inkomstskillnaderna inte ökat markant under de senaste åren har förmögenhetskillnaderna gjort det, visar exempelvis uppgifter som Löntagarnas forskningsinstitut har sammanställt och analyserat.

Det här bekymrar Vänsterförbundets Li Andersson, bland annat med tanke på de klimatåtgärder som krävs på allt fler plan i samhället.

- Jag möter småinkomsttagare som undrar om klimatförändringen ska tacklas med hjälp av elbilar, som det talas så mycket om. För de här människorna är en elbil en utopi, sade Andersson i Morgonettan.

Hon krävde att de med små inkomster måste få kompensationer för de uppoffringar som man kommer att kräva av dem i samband med kampen mot den globala uppvärmningen.

Andersson nämnde skattelättnader som ett exempel på möjliga kompensationer i den här kategorin.

Samtidigt anser hon att Finlands klimatpolitik bör bli mer ambitiös. Bland annat kunde man tänka sig att göra det dyrare att köra bil i de regioner där det finns alternativ, tycker Andersson.

Vänsterförbundets ledare kan exempelvis tänka sig trängselavgifter i huvudstadsregionen.

Diskussion om artikeln