Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP inledde valkampanj utan ordförande: “Kan till och med vara en fördel med flera ansikten utåt”

Från 2019
SDPs partistyrelse på kampanjstarten 2019.
Bildtext Så länge Antti Rinne är sjukledig leds SDP av både Antti Lindtman, Sirpa Paatero, Sanna Marin och Ville Skinnari. Sanna Marin (i mitten) hoppar in för Rinne i valdebatterna.
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraterna är optimistiska inför riksdagsvalet trots att ordförande Antti Rinne är sjukskriven till slutet av februari. Partiet räknar fortfarande med att bli störst i valet i april och att Rinne kniper statsministerposten.

Det har varit en tung vecka för SDP. Ordförande Antti Rinnes sjukskrivning förlängdes till slutet av februari och Maarit Feldt-Ranta meddelade att hon tar paus från politiken på grund av sjukdom.

Stämningen på partiets kampanjstart var ändå god bland de cirka 500 deltagarna.

- Efter den här veckan kan ni inte tro hur bra det känns att se så många av er samlade här, sade SDP:s viceordförande Sanna Marin i sitt öppningstal.

Trots turbulensen i partiledningen är SDP:s målsättning klar. Partiet har fått nog av att sitta i opposition och riksdagsvalet handlar om att bli störst.

- Förändringen börjar 14 april 2019 då SDP blir Finlands största parti och Antti Rinne blir statsminister!

Fungerande koncept med flera ansikten för partiet

Sanna Marin är som viceordförande Rinnes huvudsakliga ersättare. Men resten av partiledningen tar också en synligare plats under Rinnes frånvaro.

På kampanjstarten delade Marin scenen med riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman, partifullmäktigeordförande Sirpa Paatero, partiets andra viceordförande Ville Skinnari och partisekreterare Antton Rönnholm.

SDPs partisekreterare Antton Rönnholm.
Bildtext SDPs partisekreterare Antton Rönnholm.
Bild: Lehtikuva

- Jag tror att vi har lyckats ganska bra att med vår partiledning fylla i luckorna. Alla som var med här idag märkte nog att stämningen var hög och folk är entusiastiska, säger Rönnholm.

Anette Karlsson, som kandiderar för SDP i Nyland, var positivt överraskad över hur bra det fungerade utan Rinne.

- Det kan till och med vara en fördel att ha flera ansikten utåt för partiet.

Anette Karlsson
Bildtext Anette Kalrsson är en av SDPs riksdagsvalskandidater i Nyland.
Bild: Yle / Hanna Othman

Enligt Karlsson är det lättare för väljare att hitta en person att identifiera sig med inom partiet då flera än ordföranden får synas.

Ingen vågar tänka tanken att Rinne inte kommer tillbaka

Att spekulera kring vad som händer om Rinnes sjukledighet förlängs så att han missar valet är tabu. I alla fall är det inget socialdemokraterna ens talar om.

Utgångsläget är att ordföranden återvänder med full styrka i slutet av februari, och en dryg månad senare leder regeringsförhandlingarna.

- Jag har fullt förtroende för att då Antti kommer tillbaka i slutet är vi i full fart med kampanjen och kommer att segra den 14 april, säger Rönnholm.

Karlsson är inne på samma linje.

- Nu hoppas vi på att Antti Rinne snabbt tillfrisknar och snart är tillbaka i ledet i kampanjen.

Diskussion om artikeln