Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlandssvenska talangerna njöt av JVM: ”Vet hur det går till om man får börja fara på såna här när man blir äldre”

Från 2019
Rebecca Ehrnrooth tävlingsskidar.
Bildtext Rebecca Ehrnrooth avslutade JVM med att sluta sjua i stafetten.
Bild: Lehtikuva

För Hanna Ray och Rebecca Ehrnrooth blev junior-VM i Lahtis en oförglömlig upplevelse. Nu hoppas de få dra nytta av erfarenheterna i ännu större sammanhang. Rätt träningsgrupper vore en stor hjälp på vägen.

Den finländska damkvartetten slutade på sjunde plats i JVM-stafetten i Lahtis. Hanna Ray som körde den första sträckan höll tidsmässigt god kontakt med täten, trots att hon också hann med en vurpa.

– Det kändes bra. Vi åkte ganska hårt i början, men sträckan var bara 3,3 kilometer. I början gick det väldigt hårt men sen fick jag på ett bra flyt. Här på slutet råkade jag ramla men förutom det var jag nöjd, sammanfattar Falkenåkaren.

Finland tappade tätkontakten under Rebecca Ehrnrooths tredjesträcka, för tävlingsmässigt har hemma-VM varit motigt för Esboidrottaren.

– Det var en jättesvår vecka för mig, varje tävling kändes jättedålig. Jag förväntade mig att det skulle ha gått lite bättre i dag men det gjorde det ju inte. Så hade jag också problem med stavremmen, den var sönder och jag fick inte genast en reservstav, berättar Ehrnrooth för Yle Sporten.

"Jättefin upplevelse"

Men även som det resultatmässigt inte blev någon succé var Ehrnrooth ändå tacksam över erfarenheterna som veckan gett.

– Jag hade förstås hoppats att det skulle ha gått bättre för egen del, speciellt i dag när man skidade för laget. Men det var en jättefin upplevelse att vara här inför hemmapubliken, säger Ehrnrooth och får medhåll av Hanna Ray.

– Det är ju en upplevelse. Man vet lite hur det går till sen om man får börja fara på såna här när man blir äldre. Man har lite i bagaget redan, det var en bra erfarenhet att få se lite hur det går till, säger Ray.

– Månne vi inte stiger härifrån, sakta men säkert, konstaterar Ehrnrooth.

– Bara man får vara frisk och skadefri så ska det gå bra, säger Ray.

Efterlyses: träningsgrupp

Hanna Ray fick vara med i två tävlingar i Lahtis, förutom stafetten också 15 kilometer klassiskt där hon blev 28:e. 18-åringen Ray kan också vara med i juniorlandslaget nästa säsong.

Däremot blev hemma-VM det sista stora juniormästerskapet för 19 år gamla Rebecca Ehrnrooth, som i Lahtis individuellt blev 55:a i sprinten och 52:a på 5 kilometer fritt.

– Hoppas att när jag nästa år inte har nåt juniorlandslag längre att det skulle komma något från skidförbundets sida, så man får en träningsgrupp. Det skulle vara väldigt viktigt att få en ordentlig grupp att träna med, säger Ehrnrooth inför fortsättningen på karriären.

Diskussion om artikeln