Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasilien fryser över 1 miljard dollar av gruvbolaget Vales tillgångar efter dammolyckan

Från 2019
Uppdaterad 26.01.2019 22:52.
Förorenad flod efter en damm har brustit.
Bildtext Floden Paraopeba förorenad med lera och avfall efter dammen brast.
Bild: YURI EDMONDO/EPA-EFE

Efter fredagens dammolycka i Brasilien har dödssiffran nu stigit till 34, enligt den lokala brandkåren. Samtidigt har en domare i delstaten Minas Gerais låtit frysa 1,3 miljarder dollar av det ansvariga gruvbolagets tillgångar, och landets miljömyndighet ger miljonböter.

Räddningsarbetet pågår fortfarande i området kring dammen, men lokala myndigheter uppger att det inte finns mycket hopp om att hitta de kring 300 personerna som fortfarande saknas.

Vattenmassorna från dammen orsakade stora jordskred som begravde allt i sin väg.

Under lördagen kom uppgifter om myndigheternas reprimander mot gruvbolaget Vale, vars järnmalmsgruva dammen tillhörde.

Miljömyndigheten Ibama bötfäller bolaget 250 miljoner reais, alltså närmare 58 miljoner euro.

Dessutom beslöt en domare i delstaten att frysa 5 miljarder reais, eller drygt 1,1 miljarder euro, av gruvbolagets tillgångar, för att ersätta skadorna som olyckan gett upphov till.

Den federala åklagaren Jose Adercio Sampaio sade på lördagen att "absolut ingenting har förändrats" angående dammsäkerhet sedan katastrofen i Samarco.

Dammolyckan i Samarco ägde rum år 2015 i samma delstat, Minas Gerais, som den nu aktuella olyckan. Samma bolag, Vale, var involverad där också.

I olyckan i Samarco dog 19 personer. En rättegång mot gruvbolagen Vale och BHP Group med motsvarande 36 miljarder euro på spel har för tillfället uppehåll, eftersom parterna försöker förlikas.

På lördagen sade åklagaren Sampaio däremot att statens inställning till en förlikning kan ändras totalt, beroende på gruvbolaget Vales skuld i fredagens olycka.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln