Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu släpps sotningen fri på Österbottens räddningsverks område

Från 2019
Sotare Kjell Knipström.
Bildtext Sotarmästare Kjell Knipström.
Bild: Yle/Roger Källman

Sotarna har jobb året om - men i synnerhet nu under vinterhalvåret är det viktigt att eldstäder och rökkanaler är i skick. Sotare Kjell Knipström har gott om jobb.

Vid nyår trädde nya bestämmelser för sotning i kraft, som en del av den förnyade räddningslagen. Systemet med distriktssotare avskaffas steg för steg och i stället blir det fri konkurrens mellan sotarna.

- Med det gamla systemet delade man ut lappar på områdena om att sotaren är på väg. Så var man där en hel dag. Vi får se hur det blir framöver nu, säger Knipström.

Sotarlinan används i sotningsarbetet
Bild: Yle/Anna Björkqvist

Inom Österbottens räddningsverks område går avtalen med distriktssotarna ut vid månadsskiftet januari-februari. Därefter kan fastighetsägarna fritt välja vilken sotare de anlitar.

- De som utför sotningen måste ändå vara behöriga och ha yrkesexamen, säger Kjell Knipström som själv är sotarmästare, den högsta utbildningen som finns inom branschen.

Det gäller för kunden att säkerställa att sotaren har sina papper i skick. Om det visar sig att en obehörig sotare har anlitats och olyckan är framme - exempelvis en skorstensbrand - så kan försäkringsbolaget neka ersättning.

- Vi har också rapporteringsskyldighet om vi upptäcker att det finns brister i stegar eller om det vore farligt att elda. Då måste vi skriftligen meddela det till räddningsverket, säger Knipström.

Inom Mellersta Österbottens och Jakobstads räddningsområde avskaffades distriktssotarna redan under år 2018.

Sotare Kjell Knipström om att elda rätt

9:31

Diskussion om artikeln