Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Köldrekord i natt i Sodankylä: 38,7 köldgrader före sex på morgonen

Från 2019
Uppdaterad 27.01.2019 10:53.
Isbrytaren Sisu kör genom is.
Bildtext Isbrytaren Sisu åkte till östra finska viken på lördag.
Bild: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA

I Sodankylä har vinterns köldrekord slagits vid fyratiden i natt. -38,7 grader är vinterns nya köldrekord, och det är osannolikt att det kommer att bli kallare i dag, men på kvällen och natten kan temperaturen sjunka till samma siffror och kanske också kallare.

På Meteorologiska institutet berättar jourhavande meteorologen Tuomo Bergman att det inte är ett ovanligt köldrekord.

– I norra och östra Lappland där det är uppehåll kan det bli kallare än -30 grader. Det är inte omöjligt att vinterns köldrekord skulle bli slaget. Det är inget ovanligt rekord med -38,7 grader, utan det är ett typiskt köldrekord, säger jourhavande meteorolog Tuomo Bergman.

För 20 år sedan, alltså år 1999 samma dag var det till exempel -51 grader kallt i Kittilä i västra Lappland.

Söndagen kommer att bli solig och kall i stora delar av landet.

– I öster och norr är det lite molnigt, men annars blir det nog en rätt solig och vacker dag i kölden, säger Bergman.

Vinden blir också mestadels svag och temperaturen stiger en aning från det som det var på morgonen, och på de kallaste områden kan temperaturen stiga med upp till tio grader. Det blir kallare igen från eftermiddagen.

– Också i söder blir det snabbt kallare. Under tidiga kvällen blir det också på flesta håll kallare än -20 grader.

På måndag är det igen en aning varmare och i söder blir det mellan -5 och -10. I östra delarna av landet blir det omkring -20 och i norr är det mellan -20 och -30 grader.

Allt flera isbrytare har fått mera jobb på grund av kölden. Isbrytaren Sisu lämnade under morgonen Skatudden i Helsingfors för att fara och hjälpa farttyg på Bottenhavet. Det är den femte isbrytaren att lämna hamnen på Skatudden. Sisu ska hjälpa fartyg i området kring Karleby, Jakobstad och Kalajoki.

På Bottenhavet finns redan isbrytarna Polaris och Kontio. På lördagen lämnade också Voima hamnen i Helsingfors för att bryta is på östra Finska viken. I år åkte den femte isbrytaren i väg två veckor tidigare än i fjol, då den femte isbrytaren lämnade hamnen först den tionde februari.

Källa: STT

Rubriken rättades klockan 10.30 den 27.1.2019. Tidigare stod det att köldrekordet slogs vid fyra i natt, men efter det blev det ännu kallare vid sextiden.

Diskussion om artikeln