Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Både Rinnekangas och Rukajärvi knep medalj i X Games – svenska snöskoterproffset ”lurade döden med några centimeter”

Från 2019
Rene Rinnekangas.
Bildtext Rene Rinnekangas tog silver.
Bild: imago/Xinhua/All Over Press

Extremsportevenemanget X Games bjöd på blåvita höjdpunkter då både Rene Rinnekangas och Enni Rukajärvi lyckades knipa medalj natten till söndag finsk tid. Snöskotertävlingen bjöd i sin tur på en livsfarlig nära ögat-incident.

Det blev dubbelt blåvitt på pallen i X Games i Aspen, USA natten till söndag finsk tid. 19-åringen Rene Rinnekangas knep silver i herrarnas slopestyle och tvåfaldige OS-medaljören Enni Rukajärvi slutade trea i damernas slopestylefinal.

X Games-nykomlingen Rinnekangas fick goda poäng i sitt första åk, men misslyckades med sitt andra försök. Tredje gången gillt gällde ändå den här gången och det tredje åket lyfte Rinnekangas från fyra upp till tvåa.

Rene Rinnekangas i farten.
Bildtext Rene Rinnekangas i farten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Segern gick till Kanada och Mark McMorris med två poängs marginal.

– Helt otroligt. Det här är en dröm som blir sann. Att för det första ens få vara här, att sedan gå till final i big air och nu silver i slopestyle. Nej jäklar. Mer än så här kan inte en kille från Savolax önska. Stämningen är på topp, säger Rinnekangas enligt STT.

Roope Tonteri deltog också i slopestylefinalen och slutade åtta. Tonteri tog sig ursprungligen inte vidare från kvalet, men fick en finalbiljett då japanska Yuki Kadono skadade sig.

Rukajärvi missnöjd med bronset

Enni Rukajärvi knep i sin tur karriärens fjärde X Games-medalj då hon tog brons i damernas slopestyletävling. Rukajärvi noterades för tävlingens bästa poäng redan i sitt första åk.

– Det är alltid fint att få kliva upp på pallen, men det grämer ganska mycket. Jag fick inte ut det bästa möjliga åket. Det skulle ha varit kul att landa en caballerial 900, men jag hade inte tillräckligt med fart, summerar hon.

Enni Rukajärvi.
Bildtext Enni Rukajärvi.
Bild: imago/Eibner Europa/All Over Press

Härnäst väntar VM i snowboard för finländarna. Mästerskapstävlingarna kör igång den 1 februari i Park City i USA.

"När man lurar döden..."

Freestyletävlingen för snöskoteråkarna tog i sin tur en otäck vändning då Rasmus Johansson tappade kontrollen över sitt fordon. Johansson föll ner i backen och träffades nästan i huvudet av den 300 kg tunga skotern.

Johansson laddade upp en video på incidenten på sitt Instagram-konto, där man ser hur nära ögat det egentligen var.

– När man lurar döden med några centimeter, skriver Johansson.

Segern i tävlingen gick till landsmannen Daniel Bodin.