Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsministern om fallet Esperi: Bra att Valvira ingriper, visar att systemet fungerar

Från 2019
Uppdaterad 29.01.2019 15:29.
Juha Sipilä i närbild.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä
Bild: Lehtikuva

Alla finländska äldre har rätt till en god vård - det har de förtjänat, sade statsminister Juha Sipilä (C) i Statsministerns frågetimme i Radio Suomi på söndagen. Han uttalade sig med anledning av de avslöjanden om vanvård som det privata vårdbolaget Esperi Care misstänks för, bland annat i Kristinestad.

- Jag ser det som en god sak att Valvira har ingripit och ska utreda Esperis verksamhet runtom i landet. Det visar att systemet fungerar, sade han.

Kommunerna har ansvar för avtalen

Vi har lång erfarenhet av vinstdrivande företag som sköter vård- och omsorg och vi har både goda och dåliga erfarenheter av dem, konstaterade statsministern. Problemen nu beror inte på att regeringens anslag till kommunerna skulle ha skurits ner.

- Kommunerna måste övervaka noggrant att de privata bolagen följer avtalen. Det är också bra om klienterna själva och deras anhöriga rapporterar om brister, så att de kan åtgärdas.

Händer som håller i varandra.
Bild: Riitta Weijola

Vårdreformen klargör det hela

På frågan om den planerade vårdreformen kommer att gynna vinstdrivande företag svarade Sipilä så här:

- Vårdreformen skapar reda i det här. Reglerna blir de samma för alla då det bara finns 18 landskap som besluter och inte hundratals kommuner som gör det. En enskild kommuns dåliga ekonomi ska inte synas i vården.

Kom ihåg att befolkningen blir äldre och kostnaderna ökar, påminde Sipilä.

Läs också:
JHL ryter till: Esperi bara toppen av isberget
Nu medger Esperi Care brister i vården i Kristinestad
Tidigare Esperi-anställd avslöjar

Vi ville ha en speciell flyktingfamilj till vårt hem

Statsminister Sipilä förklarade också varför han år 2015 ville upplåta sitt hem i Kempele till flyktingar.

googlekarta
Bildtext Sipiläs hem ligger i Uleåborgstrakten
Bild: google

Han sade att han och hans hustru hade en speciell familj i åtanke.

Det var en kristen barnfamilj som förföljts i sitt hemland på grund av sin religion. Familjen hade också deltagit i biståndsarbetet i hemlandet, men tvingades fly på grund av dödshot.

De finländska migrationsmyndigheterna ansåg ändå inte att familjens säkerhet skulle vara tryggad i Kempele, trots att den beviljats asyl, så projektet föll.

Regeringen har gjort vad den kan

Sipilä försvarade under frågetimmen också regeringens åtgärder för att sköta invandringen och integrationen på bästa sätt.

- Det är klart att vi alla blev överraskade av den stora flyktingvågen 2015, och kommunerna saknade både resurser och kompetens att klara av alla de nya uppgifterna. Nu är ändå läget under kontroll jämfört med det året.

händer
Bild: Monica Slotte / Yle

Vi accepterar inte kriminella

Angående den senaste tidens avslöjanden om sexuella brott mot barn, som utländska personer misstänks stå bakom, sade Sipilä att Finland inte accepterar kriminella element. De ska utvisas.

Han betonade också att straffen för sexuella brott ska skärpas inom kort - ett lagpaket finns i riksdagen just nu.

Inträdesprov för asylsökande

Sipilä vill också införa ett inträdesprov för asylsökande. De ska känna till vilka regler som gäller i Finland, sade Sipilä.

Problemet är att det är många unga män bland de asylsökande - kanske vore det bättre om de hade sin mamma med sig, funderade han.

Han lovade också mer pengar i en tilläggsbudget för utbildning i hur man agerar i sociala medier. Unga måste lära sig att vara försiktiga i sina kontakter med okända personer. Föräldrarna måste också bli varse vad deras barn håller på med.

Diskussion om artikeln