Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Utställning i Åbo lyfter fram exotiska grodors stora betydelse för ekosystemen

Från 2019
Uppdaterad 27.01.2019 17:48.
Melanesisk skogsgroda
Bildtext Melanesisk skogsgroda.
Bild: Valter Weijola

En ny utställning som presenterar grodornas liv och mångfald har öppnats i växthusen vid Åbo universitets botaniska trädgård på Runsala i Åbo. I växthusen får man träffa levande grodor i naturliknande biotoper.

Grodutställningen förevisar världens grodor, deras evolutionshistoria, levnadssätt och tillstånd. Grodforskaren Valter Weijola som är verksam vid Åbo universitet beskriver varför man har ordnat den här utställningen.

- Bakgrunden till den här utställningen är biodiversitetskrisen. Många djurgrupper har problem och arter försvinner.

- Grodor är en ganska bra grupp om man vill lyfta fram det här problemet, eftersom grodorna kanske var den första gruppen där man började märka att arter försvinner i jättesnabb takt.

Mannen står och ser in i kameran, buskage och annat grönt i bakgrunden
Bildtext Valter Weijola.
Bild: Joacim Oksanen/Yle

Grodor är en stor och ekologiskt viktig grupp, men många människor kanske inte känner till så mycket om dem.

- De flesta kanske kan nämna två till tre grodarter, men de vet samtidigt mycket mer om fåglar, fiskar och däggdjur. Så vi ville väcka en större medvetenhet bland allmänheten. Visa lite vad det finns för grodor i världen och deras långa historia här på jorden.

Bakgrunden till den här utställningen är biodiversitetskrisen. Många djurgrupper har problem och arter försvinner.

Grodorna är väldigt känsliga för miljögifter, då de har en hud som släpper igenom vatten. Grodor är också beroende av vatten och på många platser har deras habitat och lekområden försvunnit.

- Vi människor är totalt beroende av friska ekosystem och grodorna är en livsviktig del av ekosystemen. Om alla grodor skulle försvinna skulle det antagligen ha en dramatisk inverkan på ekosystemen.

- Grodor producerar också mycket kemikalier som kan vara användbara inom till exempel läkemedelsindustrin.

Lövgroda, Papua Nya Guinea
Bildtext Lövgroda, Papua Nya Guinea.
Bild: Valter Weijola

Det finns 6 800 beskrivna grodarter och över 30 procent av dem är utrotningshotade. Under de senaste 20 åren har 170 arter dött ut.

- Grodor har funnits i 200 miljoner år och de är biologiskt hemskt mångfaldiga. Det finns små marklevande grodor, stora grodor, grodor som lever i träd och grodor som lever i vatten.

- De är också väldigt viktiga i ekosystemet. Både som rovdjur av insekter och som bytesdjur för till exempel fåglar, reptiler, däggdjur och andra grodor.

Grodinspelningar från Papua Nya Guinea

De flesta grodarterna lever i tropikerna. Valter Weijola har bland annat tillbringat en lång tid i Papua Nya Guinea som är ett av världens grodartrikaste områden.

Inspelningar från Papua Nya Guinea finns också på utställningen.

- Regnskogarna där är speciella då de har väldigt få däggdjur, så de känns väldigt tysta om man jämför med till exempel Sydamerikas regnskogar. Men där finns mycket andra djur, som exempelvis just grodor. Speciellt när skymningen kommer startar en orkester av groddjur.

- För mig som biolog och naturintresserad är de otroligt fascinerande djur. Världen skulle vara ett mycket fattigare ställe om det inte skulle finnas grodor här.

En liten groda på ett blad.
Bild: Joachim Oksanen / Yle

Grodutställningen är öppen från och med den 24 januari till och med den 30 april. Utställningen organiseras i samarbete med Åbo stad.

Utställningen kan besökas med botaniska trädgårdens normala inträdesavgift. All information presenteras på finska, svenska och engelska.

SE TV-NYTT-INSLAGET OM GRODUTSTÄLLNINGEN

Programmet är inte längre tillgängligt