Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hoppingivande fjärdeplats av de finländska stafettherrarna – de ryska lagen tog klar dubbelseger medan Norge stod för makalös upphämtning: "Positiva förtecken för Finland"

Från 2019
Uppdaterad 27.01.2019 19:06.
Iivo Niskanen.
Bildtext Iivo Niskanen var stark på den andra klassiska sträckan.
Bild: Tomi Hänninen

Ryssland, Ryssland, Norge, Finland. Där ordningen efter att herrstafetten på 4 x 7,5 kilometer avverkats i svenska Ulricehamn. Med tre veckor kvar till starten av VM i Seefeld ser det rätt ljust ut beträffande de finländska medaljchanserna.

Finland gjorde en fin stafett på damsidan då den finska kvartetten placerade sig på tredje plats i svenska Ulricehamn i ett ymnigt snöväder.

Lagom till herrstafetten på 4 x 7,5 kilometer hade snöfallet lagt sig, men det var fortfarande rejält blåsigt.

Finland ställde upp med kvartetten Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen och Matti Heikkinen och gjorde det riktigt hyggligt sett till förutsättningarna och kom i mål på fjärde plats, bakom de bägge ryska lagen och Norge.

– Finland har definitivt hyfsade medaljchanser i Seefeld, tyckte Yle Sportens referent Chriso Vuojärvi i direktsändning.

Stabila klassiska sträckor av Hyvärinen och Niskanen

Perttu Hyvärinen var med i täten på den första klassiska sträckan ända till dess att drygt halva första sträckan avverkats. Då ryckte bägge de ryska lagen samt det svenska förstalaget med Calle Halfvarsson, och Hyvärinen, som då låg jämsides med Kazakstans Aleksei Poltoranin, kunde inte riktigt svara på toppåkarnas fart.

Hyvärinen bet ändå i och gjorde en förtjänstfull insats. I sammanhanget bör nämnas att såväl Frankrike som Norge hade det tufft på den första etappen.

Perttu Hyvärinen.
Bildtext Perttu Hyvärinen har all orsak att vara stolt över sin stafettinsats.
Bild: All Over Press

I synnerhet Norges Hans Christer Holund hade en katastrofdag på första sträckan och tappade hela 35 sekunder på 7,5 kilometer klassisk skidåkning, och Norge växlade först på en tolfte (!) plats.

Hyvärinen växlade över till Iivo Niskanen som femma, knappt 15 sekunder efter täten.

Ryssarna ryckte ifrån Niskanen

Niskanen rivstartade och åkte snabbt upp och förbi Sveriges Daniel Rickardsson, som inte orkade hänga på. Det tog heller inte länge förrän Niskanen tagit in på den ryska tätduon.

Vid 13,45 kilometer ryckte Bessmertnykh ifrån Niskanen och Bolsjunov, och dessa två kunde inte svara.

Det ryska andralaget växlade som etta, knappa tio sekunder före det ryska förstalaget och Finland. Norges Didrik Tönseth stod för fin åkning på den andra sträckan, där han var snabbast av alla åkare.

Lari Lehtonen fick gå ut i spåret som tredje man men kunde inte svara på de båda ryssarnas framfart utan började sakteliga tappa mark, samtidigt som Norge, Frankrike och Sverige jagade, knappa halvminuten bakom.

– Ett mentalt tufft läge för Lari Lehtonen, konstaterade Vuojärvi.

Lari Lehtonen vid Lahtis-VM.
Bildtext LAri Lehtonen fick ge sig mot Norge på den tredje sträckan.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Och det tog inte speciellt länge förrän Sjur Röthe hade skakat av sig Frankrike och Norge och knappat in rejält på Lehtonens försprång. Samtidigt började snön dala ner från skyn på samma sätt som i damtävlingen, vilket gjorde föret knepigare.

Och 1,5 kilometer före den sista växlingen var Röthe i kapp Lari Lehtonen, och i samma veva ryckte han förbi finländaren, som tvingades jobba för att hänga kvar i norrmannens tempo.

– Lari Lehtonens åkning är inte alls tokig i detta tuffa före, tyckte Vuojärvi.

Det blev ändå en lucka mellan norrmannen och finländaren, om än inte övermäktig. Norge kom till växling drygt tre sekunder före Finland, och Matti Heikkinen fick jaga Simen Hegstad Krüger på ankaretappen.

Heikkinen höll relativt jämn fart med tätduon

Heikkinen lyckades inte äta upp försprånget utan fick istället säkra fjärdeplatsen. Finland var ändå, ska man komma ihåg, tredje bästa nation, eftersom Ryssland tog en dubbelseger. Och Heikkinen höll god fart: han åkte nästan lika snabbt som den ryska tätduon, samtidigt som avståndet till jagande Sverige och Frankrike växte.

Artem Maltsev ryckte överraskande från Sergei Ustiugov på den sista sträckan och tog sig i mål som etta. Norge, som hade en besvärlig inledning gjorde alltså en fantastisk upphämtning till en tredje plats.

Matti Heikkinen.
Bildtext Kanske Matti Heikkinen småningom börjar hitta formen?
Bild: Lehtikuva

I VM i Seefeld får man bara ha med ett lag per nation, så om man tänker på det ser det rätt ljust ut för Finland vad medaljförhoppningar beträffar.

I synnerhet, eftersom Finlands näst starkaste åkare, Ristomatti Hakola, inte fanns med i Ulricehamn.

– Såtillvida har den här tävlingen nog haft positiva förtecken för Finland, konstaterade Vuojärvi.

Även Finlands chefstränare, Matti Haavisto, var nöjd med insatsen.

– Jag är nöjd med pojkarnas åkning. Fjärde plats var en helt bra prestation, summerar Haavisto.

Resultat:

1. Ryssland II 1:17:53.2
2. Ryssland I 1:18:14.0 +20.8
3. Norge 1:18:29.0 +35.8
4. Finland 1:18:49.6 +56.4
5. Sverige 1:19:32.8 +1:39.6
6. Frankrike I 1:19:34.2 +1:41.0
7. Schweiz 1:20:27.3 +2:34.1
8. Tyskland 1:20:52.9 +2:59.7
9. Frankrike II 1:20:57.5 +3:04.3
10. Kazakstan 1:21:11.6 +3:18.4

Diskussion om artikeln