Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klappat och klart! NHL-forwarden Jokinen ansluter till ligaledande Kärpät: "En härlig känsla att återvända till Uleåborg"

Från 2019
Uppdaterad 27.01.2019 18:46.
Jussi Jokinen i närkamp med Joel Eriksson Ek.
Bildtext Jussi Jokinen, här i sin sista NHL-klubb, Vancouver Canucks.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Nu är det klart, det som bubblat under ytan och sammankopplats med Kärpät under de senaste veckorna: Jussi Jokinen ansluter till laget direkt från NHL och gör ett redan starkt lag ännu vassare, även om formen är något av ett frågetecken. "Senast då slutspelet gryr är jag i form," lovar Jokinen.

Jussi Jokinen, 35, har spelat klart i NHL. Stjärnforwarden har gjort klart för resten av säsongen med den inhemska ligans bästa lag, Kärpät.

Lagets GM, Harri Aho, är mycket nöjd med nyförvärvet:

– Fantastiskt att en spelare av den kalibern återvänder till Kärpät. Jussi har visat sin nivå som spelare redan i 15 år och han är en betydande förstärkning till detta lag. Förutom det spelmässiga är Jussi även en väldigt känd och omtyckt person här, säger Kärpäts GM Harri Aho i ett pressmeddelande.

Kom överens i början av januari

Jokinen själv säger att man redan i några veckor varit överens om återkomsten.

– Strax efter vistelsen i Schweiz kom en sådan känsla att jag absolut vill komma till Kärpät. Vi kom överens i början av januari, men NHL-optionen var öppen ännu till slutet av förra veckan, förklarar Jokinen själv.

Jussi Jokinen.
Bildtext Jokinens sista klubb i NHL blev Vancouver Canucks.
Bild: All Over Press

I Schweiz blev det sju matcher i den näst högsta serien NLB med EHC Kloten. Där stod Jokinen för 2 + 10 = 12 poäng. Men Jokinen är helt du med att återvända hem.

– Naturligtvis en härlig känsla att återvända till Uleåborg. Jag var här under lockouten och det var en fin tid. För egen del har det varit ett väldigt speciellt år, eftersom jag under säsongen spelat endast elva matcher och det snart är februari. En ishockeyspelare vill spela, vara tillsammas med laget, vinna, uppleva motgångar och allt som hör till lagets vardag. Jag har saknat de känslorna och det är fint att börja i Kärpät, säger Jokinen.

Lång och framgångsrik karriär i NHL och landslaget

Jokinen är osäker på nuvarande form, men lovar att han är i skick senast då slutspelet tar vid.

– Jag har tränat så bra som jag kunnat, men formen utvecklas bara genom att spela. Tålmodighet är nu det viktigaste. Jag måste vara tålmodig med mig själv, eftersom saker inte nödvändigtvis rullar på som jag vill från början. Via matcher och träning hittas en gemensam melodi och jag tror att jag kommer att vara i toppform då slutspelet närmar sig, säger Jokinen.

Jussi Jokinen är en av de mest framgångsrika NHL-spelarna Finland någonsin haft. Med sina 191 + 372 = 563 poäng i NHL är han poängmässigt nionde bäst av alla finländare genom tiderna.

Där spelade han för Dallas Stars, Tampa Bay Lightning, Carolina Hurricanes, Pittsburgh Penguins, Florida Panthers, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, Columbus Blue Jackets och Vancouver Canucks.

Jussi Jokinen, Os 2014
Bildtext Jussi Jokinen har två OS-medaljer i prisskåpet.
Bild: EPA / All Over Press

I Kärpät har han gjort 237 grundseriematcher med poängen 69 + 90 = 159 och vunnit två FM-ligatitlar.

Jokinen har även vunnit ett stort antal medaljer med Lejonen: ett OS-silver, ett OS-brons, ett VM-silver och två VM-brons.

Dessuom har han vunnit VM-brons med såväl U18- som U20-landslagen.

Det är tänkt att Jokinen ansluter till laget i samband med en match mot Vasa Sport den 2 februari.

Diskussion om artikeln