Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Internationella paralympiska kommittén fråntar Malaysia värdskapet för para-VM i simning – de israeliska idrottarnas deltagande och säkerhet kunde inte garanteras: "Fanns inget annat alternativ"

Från 2019
Uppdaterad 27.01.2019 22:33.
Liisa Lilja simmar ryggsim.
Bildtext Finlands Liisa Lilja är paralympisk simmare.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Den internationella paralympiska kommittén (IPC) har idag fråntagit Malaysia värdskapet för para-VM i simning. Mästerskapet skulle ha hållits i Kuching inkommande sommar, men det blir nu inte av. Enligt IPC:s ordförande Andrew Parsons kunde idrottarnas säkerhet och frihet från diskriminering inte tryggas.

Beslutet fattades av IPC i London idag efter att Malaysias inrikesministerium inte lyckades garantera de israeliska idrottarna deltagande fritt och säkert från diskriminering.

ICP:s ordförande Andrew Parsons säger att det inte fanns några andra alternativ:

– Alla världsmästerskap måste vara öppna för alla kvalificerade idrottare och nationer för att tävla säkert och fritt från all diskriminering. När en värdnation exkluderar idrottare från en specifik nation på grund av politiska orsaker, då har vi absolut inget annat alternativ än att leta efter en ny mästerskapsvärd, säger IPC:s ordförande Andrew Parsons i ett pressmeddelande.

Den paralympiska rörelsen har, och kommer alltid att vara motiverad av en längtan att inkludera, inte exkludera

― Andrew Parsons

Parsons säger att beslutet skulle ha varit likadant oavsett vilka nationer som hade varit part i frågan.

– Den paralympiska rörelsen har, och kommer alltid att vara motiverad av en längtan att inkludera, inte exkludera. Oavsett länderna som är involverade i detta fall, skulle IPC fatta samma beslut igen om det var en liknande situation med andra länder involverade, säger Parsons.

Politisk förändring står bakom

Enligt Andrew Parsons är det den politiska förändringen i det muslimska Malaysia som är orsaken till att det blev som det blev

– I september 2017, när IPC skrev under kontraktet med Malaysias paralympiska kommitté (NPC Malaysia) att stå värd för Para-VM i simning, fick vi försäkringar om att alla kvalificerade idrottare och länder skulle tillåtas att delta i evenemanget med deras säkerhet garanterad.

– Sedan dess har det skett en förändring i det politiska ledarskapet och den nya malaysiska regeringen har andra tankar. Politik och sport är aldrig en bra kombination och vi är besvikna att de israeliska idrottarna inte skulle ha tillåtits tävla i Malaysia.

Marjaana Heikkinen
Bildtext Marjaana Heikkinen, en av Finlands duktiga paraidrottare.
Bild: Finlands paralympiska kommitté

IPC söker nu ny värd för mästerskapet och hoppas att tidtabellen inte rubbas alltför mycket.

– Som ett resultat av styrelsens beslut idag söker vi nu efter en ny värd för detta viktiga VM, vilket fungerar som en kvaltävling för de paralympiska spelen i Tokyo år 2020. Vi kommer att eftersträva samma datum och förhållanden för mästerskapen för att inte rubba träningsscheman för idrottare som siktar på att toppa formen i slutet av juli och början av augusti. Däremot kan vi komma att vara tvungna att vara flexibla med tanke på de förhållanden vi möter, avslutade Parsons.

Chelsey Gotell, ordförande för IPC:s idrottarråd uttryckte sig i liknande ordalag som Parsons:

– Inte bara understryker detta beslut betydelsen att hålla isär idrott och politik, utan det förstärker också IPC:s hängivenhet till våra fundamentala moraliska och etiska principer som innefattar inklusivitet av alla kvalificerade paraidrottare och nationer att delta i ICP-sanktionerade evenemang.

Cirka 600 simmare från 60 olika länder beräknades delta.

Diskussion om artikeln