Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Röda sjalar" protesterar mot "Gula västar" i Paris - vill få slut på våld och kravaller

Från 2019
Uppdaterad 28.01.2019 06:19.
De "röda sjalarnas" protest i Paris var dubbelt större än de "gula västarnas" demonstration dagen innan
Bildtext De "röda sjalarnas" protest i Paris var dubbelt större än de "gula västarnas" demonstration dagen innan
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Över 10 000 människor som bar röda sjalar deltog i en protest mot de så kallade gula västarna i Paris på söndag för att få slut på våld och kravaller.

Aktivisterna som bar röda sjalar, deltog i en marsch från östra Paris till Bastiljen. Deras ledare säger sig ha tröttnat på våldsamheter som har förekommit under den gula väströrelsens protester i Frankrike.

Den nya rörelsen understryker att den inte försvarar den impopulära presidenten Emmanuel Macron och att politiska banderoller förbjöds under marschen, där man såg både EU:s och Frankrikes flaggor.

Man kan inte blockera landet eller ekonomin bara för att man anser att presidenten är illegitim

Många deltagare i den "röda marschen" hävdade att de inte motsätter sig kraven på en mer rättvis inkomstfördelning så som de gula västarna kräver, men de sade att de är trötta på oro och konfrontationer.

Deltagarna uppmanades att skandera ”Ja till demokrati, nej till revolution” och en banderoll bars fram med budskapet ”Stoppa våldet”.

Ett tjugotal demonstranter klädda i gula västar, höll en motdemonstration då de röda sjalarna nådde Bastiljen.

Protester allt mer våldsamma

Den nya rörelsen som beskrivs som centristisk, grundades av en ingenjör i Toulouse. Han upprördes av de gula västarnas protester som har pågått i elva veckoslut i rad.

De gula västarnas protester samlade till en början flera hundratusental demonstranter över hela Frankrike, men protesterna har mattats av medan de har blivit allt våldsammare.

Förra lördagen greps över 200 demonstranter som drabbade samman med kravallpolis i Paris,

De gula västarnas protester utlöstes i fjol höstas av president Emmanuel Macrons beslut att höja bränsleskatter, men de utvecklades snabbt till allt våldsammare demonstrationer mot Macron och den franska eliten.

En liten grupp demonstranter med gula västar protesterade mot de "röda sjalarna" vid Bastiljen
Bildtext En liten grupp demonstranter med gula västar protesterade mot de "röda sjalarna" vid Bastiljen
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

"Tyst majoritet"

Laurent Soulie, som var med om att organisera marschen i går säger att det är "den tysta majoriteten" som har vaknat och som vill återställa ordningen, men det är uppenbart att rörelsen stöder Macron.

- Det här är inte en protest mot mot de gula västarna, det här är protest där vi vill säga att ni har ställt era krav och vi vill lyssna, säger senatorn Francois Patriat, som representerar Macrons styrande parti La république en marche!

- Det finns andra platser där man kan diskutera politik än gator. Man kan inte blockera landet eller ekonomin bara för att man anser att presidenten är illegitim, säger Patriat.

Söndagens protester var dubbelt större än de gula västarnas marsch dagen innan då omkring 4 000 människor protesterade mot Macron i Paris.

En av de gula västarnas ledare, Jerome Rodrigues, fick allvarliga skador under lördagens protester då han träffades i ögat av en gummiklädd kula som avfyrades av kravallpolis.

- Han är i chock och kommer att skadas för livet, säger advokaten Philippe de Veulle.

Jerome Rodrigues skadades i ögat då han filmade gula västarnas protest i Paris
Bildtext Jerome Rodrigues skadades i ögat då han filmade gula västarnas protest i Paris
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

"Jag tänker inte sluta"

Rodrigues skadades då han filmade en sammanstötning mellan demonstranter och poliser och incidenten befaras elda upp demonstranterna ytterligare.

På bandet som han filmade hörs det klart och tydligt hur han varnar andra demonstranter för att "huliganer" kom till platsen för att provocera poliser.

Rodrigues gav ett uttalande från sjukbädden där han sade att de gula västarnas ledare har beslutat att vädja om lugn och besinning, samtidigt som demonstrationerna fortsätter utan våldsamheter.

- Jag tänker inte sluta. Jag deltar i protester genast då hälsan tillåter det, försäkrade Rodrigues.

Den biträdande inrikesminister Laurent Nunez hävdar att det inte finns bevis på att Rodrigues skadades av polisens kula, trots att brottsutredningen inte ännu har avslutats.

Tiotals människor har skadats av gummiklädda kulor under de gula västarnas protester och kraven på att de förbjuds har vuxit medan demonstranterna understryker att få andra poliskårer i Europa använder sådana kulor mot demonstranter.

Polisen försvarade sig med att på söndagen för första gången ta i bruk kameror som poliserna bar på sina hjälmar

Diskussion om artikeln