Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Esperis storägare, kapitalinvesteraren ICG, har rötter i skatteparadis

Från 2019
Uppdaterad 29.01.2019 15:26.
Saint Aubin på Jersey.
Bildtext Saint Aubin på Jersey.

Det blåser kring det privata vårdbolaget Esperi Care sedan det i torsdags uppdagades att vanvård förekommit på äldreboendet Ulrika i Kristinestad. Många frågar sig nu om äldrevård kan handhas av aktörer med vinstintresse.

Esperi Care Oy är ett i raden av de privata bolag som vuxit enormt snabbt genom uppköp av små företag i branschen - som en förberedelse på den kommande social- och hälsovårdsreformen.

Esperi Care har de senaste åtta åren köpt upp 120 företag i branschen. Därmed har bolagets omsättning rakat i höjden, men någon vinst uppvisar bolaget inte.

Bolaget kom till 2001 då Finlands Röda Kors bolagiserade en del av sin affärsverksamhet.

Rötter i skatteparadis

Esperi ägs i dag av en brittisk kapitalplacerare, Intermediate Capital Group, pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen och bolagets operativa ledning, bland dem verkställande direktören Marja Aarnio-Isohanni som äger 10 procent.

Aarnio-Isohanni, vd för Esperi
Bildtext Marja Aarnio-Isohanni äger själv 10 procent av Esperi
Bild: Esperi Care

Esperi misstänks för skatteminimering i Finland genom dyra koncernlån. Samtidigt har huvudägaren ICG långa tentakler i skatteparadis. Esperi Care ska enligt verksamhetsledaren på Finnwatch, Sonja Vartiala, finnas på Jersey i fonden ICG Europe Fund VI.

FPA:s tidigare ledande forskare Pertti Honkanen har synat ICG:s bokslut för 2018 och noterar att företaget äger dotterbolag på Caymanöarna, Jersey i Engelska kanalen, och i Luxemburg och Irland.

Muta och kör
Bildtext Skatteparadiset Jersey
Bild: YLE

ICG:s målsättning är att öka sina ägares avkastning med 6-8 procent per år, heter det i årsrapporten.

Hur kan ett bolag vars enda syfte är att göra pengar driva ett vårdbolag?

Honkanen ondgör sig i ett inlägg på sin Facebook-sida över att ett placeringsbolag, vars enda uppgift är att göra pengar, ska driva vårdbolag.

Vd:n och delägaren Marja Aarnio-Isohannis inkomster har också varit i rubrikerna i samband med skattelängderna. Hon hör till de största inkomsttagarna i vårdbranschen.

Kan vården skötas av privata aktörer?

De som har kritiserat den planerade social- och hälsovårdsreformen ser i fallet Esperi Care bevis för att hälsovården inte kan skötas av privata företag.

Bland andra De Grönas ordförande Pekka Haavisto säger i ett pressmeddelande att Esperi Care-fallet är ett alarmerande exempel på hur det kan gå när marknadskrafterna får styra.

De Grönas Pekka Haavisto
Bildtext Pekka Haavisto
Bild: Lehtikuva

Också Vänsterförbundets ordförande Li Andersson sällar sig till kritikerna och anklagar statsminister Juha Sipilä (C) för nonchalans i den intervju han gav för Yle på söndagen. Esperi Care är bara toppen av isberget, säger Andersson på sin Facebook-sida.

Hur kan han säga att kontrollen har fungerat när Valvira ingriper först nu? undrar hon.

Förespråkarna för vårdreformen anser i likhet med statsministern att vi kan slippa problem av det här slaget då det blir färre instanser som ordnar vården - inte 300 enskilda kommuner som nu.

Esperi själv säger på sina granna webbsidor bland annat så här:

Äldre erbjuder vi ett trivsamt hem där man kan njuta av livet, bo tryggt och få bra vård och omsorg. Hos oss får invånaren precis så mycket hjälp som han eller hon behöver eller önskar.

Skärmdump från Esperis hemsida.

Diskussion om artikeln