Privata vårdbolag är överrepresenterade hos granskande myndighet i Åbo - se hela listan
Det klagas mer på den privata äldrevården än på den kommunala, det här märks tydligt vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland.
Just nu är tjugo tillsynsärenden aktuella i Egentliga Finland, av dem rör sexton privat äldreomsorg och fyra kommunal äldreomsorg.
Flera enheter som granskas upprätthålls av Esperi Care, Attendo och Mehiläinen.
Överinspektör Nina Siro-Södergård jobbar med tillstånds- och tillsynsärenden inom äldreomsorgen och enligt henne har mönstret varit det samma i flera år.
- De privata aktörerna är överrepresenterade bland anmälningarna som kommer in till Regionförvaltningsverket. Vi har en känsla av att saker och ting förhåller sig bättre inom den kommunala än inom den privata äldreomsorgen, säger Siro-Södergård.
Äldreboenden under utredning i Egentliga Finland
För liten personal
I så gott som varje anmälan till Regionförvaltningsverket kommer det fram att enheten har problem med personaldimensionering.
- Vårdpersonal vittnar om att de utöver sitt vanliga jobb måste sköta städning, tvätthantering eller matlagning vilket innebär att de inte hinner vara tillsammans med de äldre så mycket som de borde. Det här kan leda till att de äldre inte får den vård de behöver.
Enligt Siro-Södergård är det svårt att avgöra när underbemanning leder till direkt fara för klienterna men enligt henne ökar riskerna märkbart då det inte finns tillräckligt med hjälpande händer.
- Då personalen har bråttom sker det lättare fel till exempel inom läkemedelshantering. Vid brådska eller täta personalombyten hinner man inte uppfatta eller reda ut ändringar i klienternas hälsotillstånd, något man gör om det finns tillräckligt med tid och kunnande.
Sjukfrånvaro rapporteras inte
Siro-Södergård säger sig inte ha stött på rent fusk i form av att personer som enligt arbetspasslistorna borde vara på jobb inte ens existerar.
Vi ser arbetspasslistor där man inte rapporterat sjukfrånvaro
- Nej vi har väl inte direkt noterat "spökvårdare", men vi ser arbetspasslistor där man inte rapporterat sjukfrånvaro, det vill säga att en person ser ut att ha varit på jobb trots att den inte var det. Vi måste alltså vara väldigt uppmärksamma då vi räknar ut vilken arbetsmängd som verkligen har blivit gjord under en viss period.
Siro-Södergård lyfter ändå fram att det är slumpmässigt vem som tar kontakt med Regionförvaltningsverket vilket betyder att alla problem inte når myndigheten.
Tar de enheter som granskas problemen på allvar och korrigerar eventuella felaktigheter?
- Det gör de. Men vi vet naturligtvis inte hur läget fortsätter efter en utredning. Hur ser situationen ut efter en månad eller ett halvt år, börjar de minska personalen igen?
Läget liknande i Satakunta
Överinspektör Marjo Henrichson som i sitt jobb fokuserar på äldrevården i Satakunta presenterar liknande siffror som Siro-Södergård.
Av de elva enheter som Regionförvaltningsverket som bäst granskari i Satakunta är åtta privata och tre kommunala.