Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Barösund i Ingå skärgård ser över sitt hus: Barösundsborna frågar sig om en liten by behöver två föreningar

Från 2019
Uppdaterad 29.01.2019 05:12.
Hamnen i Barösund i Ingå.
Bildtext Ska Barösund ha en eller två föreningar som jobbar för en levande ort?
Bild: Marica Hildén / Yle

Barösunds byaråd och Barösunds ungdomsförening borde gå samman. En förening skulle vara bättre för Barösund, tycker byarådets ordförande. Ungdomsföreningen är inte lika entusiastisk.

Ordföranden för Barösunds byaråd, Jannica Pikkarainen, sprudlar av iver när hon berättar om alla fördelar med en förening i Barösund, Ingå. Hon ser bara fördelar.

- Det skulle vara lättare att jobba med en förening och en styrelse. Nu sköter alla sitt och vi vet inte alltid vad den andra planerar. Vi borde alla tillsammans jobba för Barösund.

"Inget händer ännu"

I söndags (27.1) ordnade Barösunds byaråd ett extra möte för att bland annat diskutera en sammanslagning av byarådet och ungdomsföreningen.

Jannica Pikkarainen upplevde att de 24 personer som deltog i mötet var positivt inställda till att slå ihop föreningarna.

- Men det händer ännu inte något inom det närmaste året. Nu ska vi diskutera det här.

Hon ser inte alls några nackdelar med att ha enbart en förening i Barösund.

Ofta samma människor i båda styrelserna

Emil Wiberg, ordförande för Barösunds ungdomsförening, låter inte lika ivrig som Jannica Pikkarainen då han funderar på möjligheten att slå ihop de två föreningarna.

Wiberg säger att han förstår tanken med att bara ha en förening på en liten ort.

- Befolkningen minskar och det är ofta samma människor i styrelserna, åtminstone i Barösund. Så fördelen är att det skulle vara enklare med en förening.

Men Wiberg ser också nackdelar.

- Det är två olika föreningar som inte har liknande verksamhet. Den ena är gammal och den andra är ung.

Barösunds ungdomsförening grundades 1902 och byarådet grundades 1995.

Ungdomsföreningen vill inte ha Gammelboden

Emil Wiberg säger inte nej till en sammanslagning, men han vill att byarådet bland annat har klart för sig hur det blir med den gamla bybutiken, Gammelboden.

- Ungdomsföreningen vill inte ha något med Gammelboden att göra.

Wiberg konstaterar att en annan skillnad mellan föreningarna är att byarådet har många aktier i butiken Barösundsboden, medan ungdomsföreningen har enbart en aktie.

Det pågår en aktieemission för Barösundsboden till den 31 maj i år.

Förslag: Riv Gammelboden

Barösunds byaråd vill bli av med Gammelboden, den gamla butiksfastigheten. Byggnaden är i dåligt skick och tar en stor del av de pengar som Barösundsbladet inbringar.

Barösunds byaråd är ansvarig utgivare för Barösundsbladet.

Ordföranden Jannica Pikkarainen tycker att det är tokigt att byarådet har kvar Gammelboden då man inte får några inkomster från fastigheten.

- Det har läckt vatten in i huset och där finns eventuellt mögel. Det finns ingen möjlighet att rädda det, så nu ska vi diskutera med kommunen om det är möjligt att riva huset.

Diskussion om artikeln