Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Junior-VM i Lahtis var en succé: “Tävlingarna lyckades på alla fronter”

Från 2019
Uppdaterad 28.01.2019 17:19.
Eveliina Piippo.
Bildtext Eveliina Piippo tog silver på 10 kilometer fritt.
Bild: JWSC/Janina Pitkänen

Juniorernas världsmästerskap i nordiska skidgrenar var en lyckad tillställning, både vad gäller arrangemangen och finländarnas framgång. Ryssland tog hand om segern i medaljtabellen.

“Inget blåvitt medaljregn att vänta i Lahtis.” Så här rubricerade vi på Yle Sportens webb innan JVM körde igång.

Det blev ändå fyra blåvita medaljer, och även om det kanske inte kan kvalificeras som medaljregn så toppades förväntningarna.

Anita Korva var den starkaste finländaren med sina tre brons i U20-klassen medan Eveliina Piippo tog ett silver i U23.

I medaljtabellen slutade Finland på tionde plats och det blev totalt åtta blåvita poängplaceringar, sex från längdåkningen och två från nordisk kombination.

Ryssland toppade medaljtabellen med sju guld och totalt 17 medaljer. Norge var tvåa med fyra guld, men hade sammanlagt fler medaljer, 19 stycken.

Arrangemangen får beröm

Den stränga kylan och snöfallet gjorde förhållandena utmanande men tävlingarna kunde genomföras utan större problem. Arrangemangen får beröm av Michael Neumayer från det internationella skidförbundet.

– Responsen från idrottarna har varit bra. Både längdåkarna och backhopparna har varit nöjda, berättar Neumayer i skidförbundets pressmeddelande.

– Lahtis har erfarenhet och kunnande av att arrangera mästerskap. Ett stort tack för ett väl genomfört arbete.

Tidigare toppåkaren Aino-Kaisa Saarinen fungerade som tävlingarnas generalsekreterare och hon är stolt över arrangemangen.

– Vi lyckades utmärkt på alla delområden. Publiksiffrorna överträffade målsättningarna flera dagar, tidtabellerna höll trots utmanande väderförhållanden, och som helhet har intresset och synligheten varit på toppnivå, säger Saarinen.

Tävlingarna producerade också en webbstream som spred sig till totalt 35 länder.

Diskussion om artikeln