Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska fotbollsfavoriten försvarade Qatars VM-värdskap och orsakade kritikstorm: “En alldeles utsökt propagandaman”

Från 2019
Uppdaterad 28.01.2019 19:07.
Kim Källström.
Bildtext Kim Källström avslutade sin spelarkarriär för ett år sedan.
Bild: Stella Pictures/All Over Press

Kim Källström har varit en populär figur inom svensk fotboll. Efter sina uttalanden om hur fantastiskt det blir med VM i Qatar har kritiken ändå varit hård.

År 2022 spelas fotbolls-VM i Qatar. Även om det ännu är några år till att turneringen sparkas igång så har mästerskapet varit på tapeten redan länge på grund av landets människorättsläge och gästarbetarnas ruskiga arbetsförhållanden.

Då Riku Riski valde att stå över det finländska landslagets träningsläger i Qatar som en protest hyllades han både i hemlandet och internationellt.

Sveriges tidigare landslagsspelare Kim Källström hör ändå inte till dem som kritiserar Qatars VM-värdskap, snarare tvärtom.

– Jag tror att vi svenskar har fått en bild av Qatar som har hämtats från media. Men det är viktigt att besöka landet själv för att bilda sig en egen uppfattning

Så här sade Källström i en artikel på den officiella VM-kommitténs webbplats. Källström berömmer också de nybyggda arenornas skönhet och prisar turneringsarrangörerna för förhållandena och de korta distanserna på VM-orten.

Helt blind för problemen i Qatar är Källström ändå inte.

– Qatar har förbättringsområden, men de arbetar väldigt hårt med att göra det här. Folk är kanske skeptiska men jag hade en bra tid här och det har varit en ögonöppnare, ibland ska man inte tro på allting man läser i medierna.

“En alldeles utsökt propagandaman”

I Sverige har kritiken mot Källström varit stor och hans uttalanden har dominerat rubrikerna. Patrick Ekwall är inte nådig i sin krönika för fotbolldirekt.se.

– Han klart och tydligt nedvärderar och viftar bort alla de uppenbara problem som finns och har funnits i Qatar. Han sätter sig på en jävligt hög häst och hävdar att allting är under kontroll för att han varit i landet och sett det med egna ögon. Jag tycker det är trist att Kim Källström sjönk så långt ned som han gjorde här.

– Hur du än vänder och vrider på det används Kim Källström här som en alldeles utsökt propagandaman för VM2022, skriver Ekwall.

Aftonbladets Simon Bank ställer också några frågor åt Källström, samtidigt som han påpekar att även Pep Guardiola och Xavi ställt sig på Qatars sida i debatten.

– Det är inte lätt att orientera sig fram när det finns guldkistor överallt på kartan, skriver Bank.

Källströms försvarstal

Efter kritikstormen har Källström på måndagseftermiddagen valt att förtydliga sitt budskap i en intervju för SVT.

– Jag har också läst om hur läget är i Qatar och att de har problem med mänskliga rättigheter. Men när jag var där nere och träffade folk från ambassaden och ILO (internationella arbetsorganisationen), som är tillsatta av FN, kände man kanske inte att det var exakt så som det beskrevs i Sverige.

– Qatar är under förbättring och förändring och försöker adressera de här frågorna. Det är egentligen det jag menade, men det fattar jag också att det är otroligt klantigt uttryckt.

När Källström får fråga om vad han menade då han sade att man inte ska tro på allt som står i media, svarar han:

– Om man säger så här, jag har inte läst i svensk media om att det finns en förbättring som gjorts sen fotbolls-VM, utan man har läst mycket om att förhållandena är miserabla och det har de säkerligen varit och det kanske de är i dag också men det har blivit bättre. Jag kan inte förklara det på så många andra sätt, säger Källström till SVT.

Diskussion om artikeln