Konflikten mellan USA och Huawei trappas upp - åtal för bedrägeri, spionage och brott mot sanktionslagar
Konflikten mellan USA och den kinesiska telekomjätten Huawei trappas upp ytterligare. Det amerikanska justitieministeriet väcker åtal mot Huawei, två dotterbolag samt finanschefen Meng Wanzhou, som greps i Kanada förra månaden.
Ministeriet har begärt att Meng utlämnas för rättegång i USA där hon åtalas för att ha vilselett myndigheter om Huaweis affärer i Iran.
Meng som är dotter till Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei är för närvarande på fri fot mot borgen medan utlämningsprocessen inleds på tisdag.
Det ligger starka politiska motiv och politisk manipulation bakom åtgärderna.
Kinas utrikesministerium
I det tretton punkter långa åtalet anklagas Huawei bland annat för bankbedrägeri och brott mot USA:s sanktionslagar mot Iran.
Bolaget anklagas för att ha använt ett skalbolag i Hongkong för att sälja materiel till Iran i strid med amerikanska sanktioner.
Spionage och stölder
Huawei misstänks också ha använt extremt aggressiva metoder för att stjäla teknologi och företagshemligheter av amerikanska bolag, som T-Mobile.
– Dagens åtal är en varning om att FBI inte tolererar att företag bryter mot lagen, förhindrar rättvisan eller äventyrar nationens säkerhet, säger FBI-chefen Christopher Wray.
Wray sade att det ligger flera års utredningar bakom åtalen.
– Anklagelserna blottlägger Huaweis fräcka och envisa försök att utnyttja USA:s företag och finansiella institutioner, och att hota den fria och rättvisa globala marknaden.
Befaras påverka svåra handelssamtal
Huawei har blankt förnekat alla anklagelser som befaras försvåra pågående handelsförhandlingar mellan USA och Kina.
Åtalen lades fram inför nya, två dagar långa förhandlingar i Washington och nervösa investerare världen över befarar att de påverkar förhandlingarna som är i ett kritiskt skede.
Kina reagerade ilsket på beskedet från Washington som kineserna anklagar för statsorkestrerad manipulation mot Huawei.
- USA har redan en tid använt statens makt för att misskreditera och angripa särskilda kinesiska företag i ett försök att strypa bolagens legitima och lagliga operationer, säger det kinesiska utrikesministeriet i ett skarpt uttalande.
- Det ligger starka politiska motiv och politisk manipulation bakom åtgärderna.
President Donald Trumps administration misstänker att Huawei arbetar för den kinesiska regeringens räkning bland annat genom spionage och genom att sälja teknisk utrustning som kan användas för militära ändamål.
- Kina borde vara bekymrat över kinesiska bolags aktiviteter och Kina borde vidta åtgärder mot dem, sade den tjänstförrättande justitieministern Matt Whittaker, som också efterlyste samarbete med kinesiska myndigheter.
Den federala administrationen har därför förbjudit inköp av teknologi från Huawei som är världens största producent av komponenter för telefon- och internetbolag.
Även Australien, Frankrike, Kanada, Polen och Tyskland har redan vidtagit eller överväger att vidta olika åtgärder mot den kinesiska jätten.
Reuters, AFP, New York Times