Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vatanen fick sys ihop efter ful huvudtackling – Laine på isen under samtliga baklängesmål då Winnipeg förlorade

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt

NHL-grundserien körde igång igen med buller och bång, bokstavligen för Sami Vatanen. Vatanen tacklades blodig och hans New Jersey avgjorde sedan matchen mot Pittsburgh i power playt som följde. För Patrik Laine gick det sämre.

Efter ett kort All Star-uppehåll var det dags. Natten till tisdag finsk tid spelades det NHL-hockey på allvar igen.

Först ut: New Jersey Devils, Pittsburgh Penguins, Philadelphia Flyers och Winnipeg Jets.

I Pittsburgh var det gästande New Jersey som åkte vidare med full poängpott – efter att Sami Vatanen tacklats ur matchen.

New Jersey låg redan före med 4–1 då Derick Brassard halvvägs in i den tredje perioden armbågade Sami Vatanen rakt i ansiktet och åkte på ett matchstraff. Vatanen tvingades i sin tur lämna matchen.

Tre mål och minst lika många stygn

Det fem minuter långa power playt resulterade sedan i tre mål – två för New Jersey och ett för Pittsburgh – och matchen var samtidigt avgjord. Bryan Rust förskönade ännu Pittsburghs förlustsiffror till 3–6 i matchens nästsista minut.

New Jerseys hjälte nummer ett? Travis Zajac, som noterades för fyra poäng i dusten. Pittsburgh-backen Juuso Riikola noterades i sin tur för en assist.

Sami Vatanen klarade sig också undan utan större skador. Enligt Devils-lotsen John Hynes fick vecket i pannan sys ihop, men utöver det kommer ”Vatman” att vara spelklar inom kort.

– Hur många stygn? Jag vågade inte fråga, berättade Vatanen för Devils-reportern Amanda Stein efteråt.

Philadelphia på hugget efter klubbchefens hot

Sent på måndagskvällen finsk tid kom Philadelphia Flyers klubbchef Chuck Fletcher med ett överraskande uttalande. Enligt honom var alla spelare utom Claude Giroux i princip till salu.

Strax efter nyheten ställdes Fletchers Flyers mot Winnipeg Jets på hemmais. Spelarna verkade ändå reagera väl på hotet.

Slutresultatet skrevs 3–1 till Flyers, inte minst tack vare den 20-årige målvakten Carter Hart. ”Starter” Hart stoppade hela 31 puckar – sex signerade Patrik Laine – i dusten.

För Laine var kvällen långt ifrån en fullträff. Forwarden stod på isen under samtliga baklängesmål och noterades med andra ord för kyliga -3 i plus-minus-statistiken.

– Vi var för dåliga i offensiven. Men vi kommer att använda det här för att bli bättre. Man ska aldrig underskatta Philadelphia, säger Winnipeg-tränaren Paul Maurice efter matchen.

Resultat, NHL:

Pittsburgh – New Jersey 3–6
PIT Määttä 0+0, -1, 17:04
PIT Riikola 0+1, +/- 0, 16:13
NJD Vatanen 0+0, +1, 18:26

Philadelphia – Winnipeg 3–1
WPG Laine 0+0, -3, 19:47
WPG Niku 0+0, +/- 0, 13:25

Videobilder från Viasat.

Diskussion om artikeln