Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vd:n för Esperi Care säger upp sig

Från 2019
Uppdaterad 29.01.2019 15:25.
Marja Aarnio-Isohanni i Villmanstrand den 1 november 2017.
Bildtext Marja Aarnio-Isohanni.
Bild: Lehtikuva/Lauri Heino

Vd:n för det kritiserade vårdbolaget Esperi Care Marja Aarnio-Isohanni har sagt upp sig.

I ett pressmeddelande säger Aarnio-Isohanni att hon är mycket ledsen och att hon tar på sig ansvaret för att företaget har koncentrerat sig på tillväxt och lönsamhet på bekostnad av personalärenden.

Den 24 januari beslutade tillsynsmyndigheten Valvira att verksamheten vid Esperi Oy:s Vårdhem Ulrika i Kristinestad ska stoppas.

Valvira och Kristinestads kommun inspekterade verksamheten på vårdhemmet förra veckan och påträffade flera brister. Verksamheten drivs nu i stadens regi.

Enligt STT misstänks en person ha dött på grund av vårdfel vid vårdhemmet. Aarnio-Isohanni säger att Esperi Care grundligt har utrett det påstådda dödsfallet och att man inte har hittat någon rapport eller utredning om det här.

Esperi Cares styrelseordförande Harri-Pekka Kaukonen beklagar att personalens besked om problemen vid Esperi inte har tagits på ett tillräckligt stort ansvar. Han betonar att koncernen nu har vidtagit flera åtgärder för att förbättra läget.

Kaukonen lovar att alla allvarliga beskyllningar som förekommit i medierna grundligt kommer att utredas.

Esperi Care lovade för några dagar sedan att öka personalen och fastanställa timanställda på heltid.

Esperi Care Oy är ett i raden av de privata bolag som vuxit enormt snabbt genom uppköp av små företag i vårdbranschen - som en förberedelse på den kommande social- och hälsovårdsreformen.

Källor: STT, Valvira, Yle arkiv

Diskussion om artikeln