Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Finlands representant i Eurovision Song Contest 2019 är Darude - "Vi ska ta oss till final"

Från 2019
Uppdaterad 29.01.2019 17:44.
Darude.
Bildtext Darude alias Ville Virtanen.
Bild: Anton Sucksdorff

Yle har utsett Darude, det vill säga musikern Ville Virtanen, till Finlands representant i Eurovision Song Contest 2019. Publiken avgör vilken låt han tävlar med.

Darude slog igenom år 2000 med singeln Sandstorm och är en av Finlands internationellt mest framgångsrika artister. Han har vunnit flera olika pris som DJ och turnerar aktivt runtom i världen.

I februari publiceras de tre låtar som det finländska folket får rösta mellan. Darude säger att de alla är olika: en låter mera som gamla Darude medan en annan har en intressant och modernare rytm.

Gästsolist på alla tre låtar är Sebastian Rejman. Rejman är känd från bandet The Giant Leap och dessutom är han programledare och skådespelare som medverkat i bland annat tv-serierna Puls och Ex-onnelliset.

Sebastian Rejman och Darude
Bildtext Sebastian Rejman och Darude.
Bild: Anton Sucksdorff

Darude säger att det betyder mycket för honom att Rejman kom med i projektet. De har tidigare uppträtt och skrivit låtar tillsammans.

- Sebu utstrålar positiv rockarattityd och kan engagera vilken publik som helst. Vi kommer att dela scenen 50/50, säger Darude.

Darude säger att det aldrig var aktuellt att han själv skulle sjunga. Det vill ingen höra, menar han.

DJ:ar, speciellt i huvudrollen, hör inte till det vanliga på Eurovisionsscenen. Darude tror ändå att det viktigaste kommer att vara låten, inte om han står bakom ett DJ-bord.

- Alla tre låtar har en personlig text eller tema. Röda tråden genom dem alla är klichémässigt nog att rädda världen och kärleken till sin nästa, säger Darude som inte ännu får avslöja låtnamnen eller låtskrivarna.

TV är en utmaning

Han hoppas kunna skapa samma stämning på Eurovisionsscenen som det brukar vara på hans spelningar. Det medför i och för sig utmaningar – hur ska man lyfta stämningen på bara tre minuter?

- Vanligtvis är det jag, publiken och musiken. Nu görs allt med TV i fokus, vilket är nytt för mig. Men vi jobbar med teamet för att jag ska kunna nå ut också till TV-tittarna, säger Darude.

Sebastian Rejman ja Darude haastattelussa.
Bildtext Darude och Sebastian Rejman mitt i mediastormen på presskonferens den 29 januari.
Bild: Miikka Varila/Yle

Han säger att han annars också försöker utmana sig i livet. Medverkande i Eurovisionen hör till de största och mest prövande saker han gjort.

I hans musikgenre görs musiken oftast i en studio, där det i och för sig kan finnas flera producenter och sångare på plats. Men efter att musiken spelats in är processen ofta över, då åker han ut och spelar upp den på gig.

- Det ingår så mycket mera den här gången med scenshower för Logomo och Israel. Och olika uppträdanden och presstillfällen längs med våren. Det är en bra inlärningsprocess och håller hjärnan vaken.

Darude låter fortfarande som sig själv, trots att det gått nästan tjugo år sedan Sandstorm.

- Förhoppningsvis har jag ändå utvecklats och blivit mera mångsidig. Men jag har fortfarande samma energi i mina låtar och om du gillade mina spelningar år 2000 så tror jag nog att du gillar mig fortfarande.

Sebastian Rejman ja Darude
Bildtext Vänner och arbetskamrater sedan tidigare.
Bild: Yle / Anton Sucksdorff

Darude åker fortfarande runt världen med sin musik och gör kring 70 spelningar i året. Han har senast släppt ny musik år 2015.

Målet i Eurovisionen är att åtminstone ta sig till final. Han vill ändå inte börja slå sig på bröstet och kaxigt förkunna att han ska vinna.

- Så klart hoppas jag att det går hela vägen, men det viktigaste är att jag gjort tre låtar så bra jag förmår och jag är nöjd med dem.

Så här går tävlingen till

Låtarna som tävlar i Tävlingen för ny musik offentliggörs på tre på varandra följande fredagar (8, 15 och 22 februari). De tre låtarna uppförs kompletta med en spektakulär scenshow i direktsändning i UMK19: Darude i Yle TV2, lördag 2 mars kl. 21.00.

I år arrangeras tävlingen i Darudes tidigare hemtrakter i Åbo. Biljetterna till Logomo släpps 1 februari kl. 10.00.

Programvärdar för nittio minuter direktsändning från UMK19 är den eminenta-trion Krista Siegfrids, Christoffer Strandberg och Mikko Silvennoinen. Showen refereras på svenska av Eva Frantz och Johan Lindroos.

Finlands låt i Eurovisionen väljs i direktsändningen den 2 mars. Valet görs utifrån de sammanlagda poängen från tittarnas röster och en inbjuden internationell jury.

Mikko Silvennoinen, Krista Siegfrids och Christoffer Strandberg.
Bildtext Mikko Silvennoinen, Krista Siegfrids och Christoffer Strandberg underhåller publiken i Logomo i Åbo.
Bild: Miikka Varila