Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Regerande damligamästarna PK-35 överklagar licensbeslutet – Bollförbundet står fast vid sin dom: ”Betalningar får inte försenas”

Från 2019
PK-35-spelarna Elina Salmi och Ashley Riefner i farten mot HJK:s Vilma Hakala.
Bildtext PK-35-spelarna Elina Salmi och Ashley Riefner i farten mot HJK:s Vilma Hakala.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Det var för knappt två veckor sedan som Bollförbundet kom med chockbeskedet: Vandalaget PK-35 beviljades inte ligalicens för säsongen 2019. Nu har PK-35 meddelat att de för ärendet vidare.

PK-35, som tog hem ligaguldet i fjol, berättar om sitt beslut i ett pressmeddelande.

– Det har varit en bråd vecka för oss med både en överklagan att förbereda och den dagliga verksamheten att sköta vid sidan om, skriver klubben.

Föreningens ordförande Markku Hynninen säger för Yle att man inte kommer att kommentera ärendet ytterligare då rättprocessen fortfarande pågår. Överklagan kommer att behandlas av rättskyddsnämnden för idrottare.

Licenskommitténs ordförande Petri Salminen berättar i sin tur för Yle att det i första hand handlar om försenade betalningar.

Spelare ska inte ha fått betalt inom utsatt tid och klubben har inte heller kommit överens med spelarna om betalkontrakt.

PK-35 varnades redan i fjol för att ha lämnat in viktiga dokument för sent. Så var fallet också i år.

– Betalningar får inte försenas. Dokumenten är det inte lika noga med. Man kan alltid ansöka om undantagslov för att lämna in dem senare, men det har PK-35 inte heller gjort, säger Salminen.

"Vi samarbetar med klubbarna"

Salminen understryker att det verkligen var allt annat än ett lätt beslut att inte bevilja PK-35 ligalicens.

– Vi diskuterade länge och granskade problemen ur olika perspektiv. Vi vill aldrig neka någon rätten att spela i ligan utan vi jobbar tillsammans med klubbarna för att lösa problemen, säger Salminen.

– Nu gick det helt enkelt så att för många kriterier inte uppfylldes och då var vi i rättvisans namn tvungna ta det här beslutet. Det gynnar inte finsk fotboll om vi börjar slappa på våra regler, tillägger han.

Salminen tror inte heller att rättskyddsnämnden kan hjälpa de regerande ligamästarna.

– Jag har svårt att se hur de kunde övertala nämnden. Licenskommitténs rättslärda har stenhård koll på reglementet och beslutet kommer att stå, säger han.

Klara för kvartsfinal i finska cupen – KuPS redo att stiga

Trots att laget fortfarande är utan ligalicens har PK-35 redan spelat i finska cupen. Senast på lördagen föll Ilves med 3–1 och laget säkrade samtidigt sin plats i kvartsfinalerna.

– Det är ett fint tecken på hur dedikerade våra spelare är. Det har varit glädjande att se hur spelarna stöder föreningen, skriver PK-35 i sitt pressmeddelande.

Ifall rättsskyddsnämnden inte tar PK-35:s sida i tvisten är det sannolikt KuPS – tidigare Pallokissat – som tar Vandalagets plats i damligan.

– Så har vi planerat. Vi har redan lämnat in papper, berättade KuPS vd Jarmo Heiskanen tidigare för Yle.

– Oberoende hur det går för PK-35 har vi byggt ihop ett lag som har kapacitet att stiga upp till ligan senast nästa år. Vi är redo redan nu, tillade han.

PK-35 jublar.

Skandal pyr inom damfotbollen – regerande mästarna PK-35 Vantaa blev utan ligalicens

Klubbens bokslut var bristfälligt och lämnades in för sent.