Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inbrottstjuv fast efter 4,5 år på rymmen

Från 2019
Rött hus med vita knutar.

Det var en otrevlig överraskning som mötte invånarna då de kom hem till sitt egnahemshus i Harjavalta på lördagen den 9 augusti 2014. Under natten hade någon brutit sig in i huset. Dörren var uppbruten och tjuven eller tjuvarna hade kommit över olika smycken och alkohol.

I januari 2019 kunde polisen meddela att den misstänkta inbrottstjuven har påträffats, och att han har erkänt.

- Under mina 33 år som polis är det här rekord. Aldrig tidigare har vi lyckats få fast en person 4,5 år efter ett inbrott, berättar kommissarie Matti Ala-Haavisto som har varit utredningsledare vid Sydvästra Finlands polis.

Lyckades säkra DNA-spår

Polisen lyckades lösa fallet tack vare en noggrann brottsplatsutredning, internationellt samarbete och envishet.

- Brottsplatsen undersöktes mycket noggrant och tack vare den tekniska utredningen lyckades vi säkra DNA-spår, berättar Ala-Haavisto.

Kartan visar att Harjavalta ligger nära kusten sydväst om Tammerfors.
Bild: Yle

I början av 2010-talet gjordes flera hit-and-run-inbrott i sydvästra Finland. Utländska brottslingar kom till Finland, gjorde en snabb räd och försvann ännu snabbare ur landet.

Då polisen nu hade ett DNA-prov fick man tack vare samarbete med polisen i Estland napp. Provet passade ihop på en man med rysk bakgrund.

Nu visste man vad mannen hette, men det fanns inga uppgifter om var han bodde eller ens i vilket land han befann sig. Så mannen efterlystes internationellt.

Bevisningen så stark att mannen genast erkände

På torsdag den 24 januari 2019, nästan 4,5 år efter inbrottet, dök mannen upp i Västra Hamnen i Helsingfors och polisen grep honom.

- Den bevisning som polisen hade mot mannen var så stark att han redan i förhören erkände inbrottet.

Den nu 42-åriga mannen häktades på lördagen i tingsrätten.

Polisbil parkerad på en gata. I bakfönstret speglas ett hus.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Den egendom som stals vid inbrottet i Harjavalta är försvunnen, men för polisen var det en glädjens dag att brottet kunde lösas och att den misstänkta blev fast.

- Det visar att det lönar sig att göra noggranna brottsplatsutredningar, och att vi inte ger upp, säger Ala-Haavisto.

Diskussion om artikeln