Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lev lättare och lugnare - Min lilla gröna lockar till minimalism

Från 2019
Uppdaterad 30.01.2019 15:41.
pärmen till Min lilla gröna
Bild: Julia Degerth

Tänk om du kunde leva utan att lämna en stadig ström av skräp efter dig? Zero waste eller nollavfall är en livsstil som innebär att man undviker att producera skräp.

Julia Degerth har försökt leva enligt zero waste, men märkt att det är svårt i dagens värld så nu satsar hon på att undvika plast och förpackningar och köpa närproducerat.

Det väl just när det gäller mat som det är svårast att undvika förpackningar, så var köper du din mat?

— Jag köper faktiskt min mat i helt vanliga butiker. Det är viktigt att poängtera att man inte är tvungen att gå till någon specialbutik. Det finns jättemycket frukter och grönsaker utan förpackningar och då behöver man bara ha med sig sin egen påse.

Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (and only in that order) is my family’s secret to reducing our annual trash to a jar since 2008/Bea Johnson

Kieltäydy, Karsi, Käytä uudelleen, Kierrätä,
Kompostoi/Zero Waste Finland

Om Julia någon gång, när blodsockret är för lågt, köper något som är packat i plast och som inte duger i plastinsamlingen då lägger hon allt skräp som uppstår i en glasburk som inte töms.

noll avfall glasburk
Bild: Julia Degerth

Glasburken har en mycket stor symbolisk betydelse inom zero waste. Burken fungerar som en skräpkorg man aldrig tömmer. Det blir ett konkret exempel på hur lite plast du kan ha i ditt liv. Tanken är att inte samla på sig skräp som inte kan sorteras. Men även att minska mängden avfall överhuvudtaget.

Julia Degerths blogg Grön i Åbo har nu vidareutvecklats till en bok Min lilla gröna. Speciellt kapitlen om transportutsläpp, köttätande och veganism gav Julia nya insikter. Men det blev också en utvecklingsprocess när det gäller hela tanken kring zero waste.

bild ur Min lilla gröna
Bild: Julia Degerth

— Förut var jag ganska sträng med mig själv och tänkte att allt måste göras perfekt. Men nu har jag kommit till att man ska tänka på miljön och göra det bra, men det måste gå hand i hand med hur du själv mår.

Det var en ögonöppnare att undersöka hur man kan leva ekologiskt hållbart utan att bränna sönder sig själv, säger Julia Degerth. Många kanske tror att hon vet allt om ekologisk hållbarhet, men så är det inte. Att skriva boken har lärt henne en hel massa, men hon känner nog en viss press.

Kan det bli tungt att vara modell för en livsstil med nollavfall?

— Ja det kan det. Det kan till exempel stressa mig att gå i en matbutik om jag vet att där jobbar någon bekant för det kan hända att jag måste köpa någonting plastinpackat för att det inte finns något alternativ. Jag vill inte då komma med en massa förklaringar om att det är ett undantag för att man inte ska tror att jag är en hycklare eller att jag ljuger i det jag gör.

bröd
Bildtext Bröd håller bra i handduk om man inte vill använda plast.
Bild: Julia Degerth

Om du skulle få barn och en familj, tror du att det då skulle vara möjligt att hålla fast vid nollavfall?

— Jag vet inte. I princip ja, men det är mer en fråga om man orkar laga zero waste-babymat och tvätta tygblöjor varje dag. Ekologisk hållbarhet ska gå hand i hand med ens egen hållbarhet, har jag lärt mig.

Om man vill leva hardcore ekologiskt, är det då viktigt att omge sig med likasinnade eller finns det en risk att folk börjar se en som en apostel och tänker att man börjar predika i tid och otid?

— Många i min närhet bryr sig nog men de är inte aktivister och det är en skön kontrast till mitt liv.

Vad är det roliga med den här livsstilen?

— Det är en jätteskön känsla, som en tyngd som lyfts från axlarna, om man kan nöja sig med en halvbra sak som man hittar i hemmet i stället för att köpa en ny. Då kommer saken i användning i stället för att samla damm och jag behöver inte betala för att köpa en ny.

Minimalism kräver inte stor aktivitet

Överlag är hela tankesättet minimalistiskt. Man behöver inte göra för mycket, man kan ta det ganska lugnt, för att leva enligt miljön är någonting som får en att må bra. Även om det skulle vara något som är svårare att genomföra så tycker Julia Degerth ändå att det betalar sig tillbaka med hur det får henne att känna sig.

julia degerth går
Bildtext Mormors gamla kappa duger fint.
Bild: Julia Degerth

— Jag har sagt att jag inte kommer att flyga mera. Man behöver inte resa till andra sidan världen. Vi har lärt oss att det är ”riktigt resande”, men det kan finnas något jättefint och värdefullt även i närheten och i vårt eget land.

En grön handbok

I Min lilla gröna behandlas frågor kring mat, kläder, hemmet, skönhetsvård och resor. Julia Degerth har tips för dem som är "laidback”, ”lagom" eller ”hardcore”. Många tänker kanske att man måste leva hållbart till hundra procent eller inte alls, men varje liten förändring är ett steg i rätt riktning.

Dessutom har hon intervjuat aktivister i Finland. Föreningen för noll avfall heter Zero Waste Finland. Uttrycket nollahukka används också på finska.

vit tröja
Bildtext En minimalistisk garderob är lätt att hitta på loppis.
Bild: Julia Degerth

Den största utmaningen är att hitta mat i komposterbara förpackningar. När man är ute på stan kan det vara svårt att kombinera alla krav på ekologiskt och zero waste.

— Det är lätt att misslyckas om man inte har planerat innan man lämnar hemmet. Jag kommer nog ihåg mina tygpåsar. Men en matlåda och en dricksflaska har jag lättare att glömma.

Ibland kan det också vara krångligt att köpa mat i egen matlåda. Vissa take away-restauranger går inte med på det. Men ofta fungerar det bra.

Om man vill minska sitt skräpspår, vad är ditt bästa tips?

— Det tips jag själv fick var att gå igenom sin egen sopkorg för då kan du förstå vad det är du själv konsumerar och fundera på vad som kunde vara ett alternativ. Till exempel om du hittar mycket plastomslagspapper till godis så kanske du kan börja göra ditt eget godis eller på något sätt hitta ett annat alternativ som inte skulle vara packat på det viset. Det finns många plastfria alternativ.

Diskussion om artikeln