Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygvapnet: Finland behöver ett 60-tal nya jaktplan - annars tappar vi i förmåga

Från 2019
Suomen ilmavoimien F-18 Hornet -hävittäjälentokone Örlandin lentotukikohdassa Norjassa.
Bild: Jani Saikko / Yle

Anskaffningen av flygvapnets nya jaktplan går snart in i nästa skede. Plantillverkarnas offerter ska lämnas in senast på torsdag. Flygvapnet håller fast vid att Finland behöver ett 60-tal nya jaktplan, annars lider försvarsförmågan på sikt.

- Vi räknar med att offerterna ser lite olika ut, beroende på tillverkarna. Antalet plan kan variera något, detsamma gäller vapensystemen, säger direktör Lauri Puranen vid Försvarsministeriet.

Offerterna gäller för 64 nya plan, enligt flygvapnets önskemål. I början av 1990-talet köpte Finland 64 nya Hornet-plan och flygvapnet har använt samma siffra som referens i anbudstävlingen.

De nuvarande oppositionspartierna SDP, Vänsterförbundet, Sannfinländarna och De gröna har ifrågasatt den siffran, men försvarsledningen vidhåller att Finland behöver ett 60-tal jaktplan också i fortsättningen. Mycket färre än så räcker inte för de uppgifter och behov som försvaret har.

Regeringen kan komma med önskemål

Flygvapnets kommendör, generalmajor Sampo Eskelinen tror inte att nästa regering vill slå fast ett maximiantal nya plan på förhand.

- Jag tror inte att någon ställer sådana krav eller närmar sig den här affären på det sättet. I så fall måste vi föra en principiell diskussion om försvarsmaktens uppgifter och förmåga, säger Eskelinen.

Två blåklädda män sitter bredvid varandra.
Bildtext Lauri Puranen och Sampo Eskelinen.
Bild: Lehtikuva

Efter riksdagsvalet har den nya regeringen möjlighet att komma med egna synpunkter och önskemål, innan det andra skedet av offertrundan inleds i höst.

Försvarsministeriet ber då om preciseringar och tilläggsuppgifter av de tillverkare som inkommit med offerter. De preciserade offerterna väntas under våren 2020.

Alla plantyper testas i Finland

Det handlar inte bara om att välja ett visst antal plan av en viss typ utan ett helt system som motsvarar försvarets behov ända fram till 2060-talet. Här ingår bland annat vapen, data- och kommunikationssystem och sensorer.

- Vi gör en noggrann analys för att få fram den bästa kandidaten och det bästa "paketet" med tanke på våra behov, säger Lauri Puranen.

Alla fem plantyper ska också testas och provflygas i Finland under våren 2020.

Sampo Eskelinen lämnar sitt kommendörsuppdrag och går i pension i slutet av mars, men han litar på att projektet blir lyckat.

- Det känns bra, projektet har gått framåt och fortsätter i önskad riktning, säger Eskelinen.

Diskussion om artikeln