Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Matkahuolto i Borgå stänger vid torget på onsdagen - bussbiljetter måste köpas på nätet

Från 2019
Bussar vid Matkahuolto i Borgå.
Bildtext Stationsbyggnaden är olämplig att vistas i och borde rivas.
Bild: YLE/ Axel Hansson

Matkahuolto på Borgå torg stänger imorgon och flyttar tillfälligt till Timmermansgränd 9 i Stadshagen. Bussbiljetter måste köpas på nätet eller via mobilapplikationen Bussiliput.

Matkahuolto lät genomföra en konditionsundersökning av stationsbyggnaden i Borgå i början av december. Vattenskadorna är så pass omfattande att det är farligt att vistas i huset.

- Vi har fått svaren som visar att byggnaden är olämplig att vistas i. Därför stänger vi kaféet och flyttar all verksamhet utom bussbiljettförsäljningen till tillfälliga lokaler redan imorgon, säger operativ chef Jari Vainio.

Från och med imorgon sker mottagningen och avlämningen av paketförsändelser i en lokal på Timmermansgränd 9 i Stadshagen.

Busstationen i Borgå
Bildtext Undersökningar visar på allvarliga vattenskador i byggnaden.
Bild: YLE/Stefan Härus

Bussbiljetter på nätet

Enligt Vainio löper busstrafiken som vanligt, men man kan inte köpa Matkahuoltos bussbiljetter vid torget. Dessa bussbiljetter måste resenären köpa antingen via mobilapplikationen Bussiliput eller på nätet.

- Vi strävar efter att kunna sälja biljetter någonstans nära torget inom de närmaste dagarna, säger Vainio.

Däremot kan biljetter köpas i enskilda bussar till bussbolagens egna priser. Busskort kan laddas i till exempel en R-kiosk.

Busstationen måste rivas

Matkahuolto äger stationsbyggnaden som står på stadens arrendetomt.

- Högst sannolikt rivs busstationen, men det sker nog när staden förverkligar sina nya planer för hela torget. Det görs i samarbete med Borgå stad, säger Vainio.

Bussar på Borgå torg.
Bildtext Busstrafiken till och från torget löper fortfarande normalt
Bild: YLE/ Axel Hansson

När arrendet sedan går ut om tre år är framtiden osäker. Enligt Vainio har bolaget inga planer på att bygga en ny byggnad för logistik i Borgå, utan väljer kanske att samarbeta med andra aktörer.

- Vi vet inte om Matkahuolto fortsätter sin verksamhet i sin nuvarande form i Borgå. Vi har sju anställda i Borgå och deras jobb är också osäkra. De kan kanske få fortsätta arbeta vid Matkahuolto i Kampen i Helsingfors, säger Vainio.

Uppgifter om var bussbiljetter kan köpas har uppdaterats kl 20.32.

30.1.2019: Vi hör hur det såg ut vid Matkahuolto i Borgå i morse och mer om Malmgård som vann tyskarnas hjärtan

20:01

Diskussion om artikeln