Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ledare kritiska: “Utträdesavtalet med Storbritannien kan inte omförhandlas”

Från 2019
Uppdaterad 30.01.2019 19:13.
Donald Tusk med brevet som tillkännager Storbritanniens EU-utträde.
Bildtext Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ger inte mycket för Theresa Mays mandat att omförhandla utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien.
Bild: EPA/ OLIVIER HOSLET

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk välkomnar det brittiska underhusets beslut att undvika ett avtalslöst brexit. Men samtidigt upprepar både Tusk och andra EU-ledare att utträdesavtalet med Storbritannien inte kan omförhandlas.

Det brittiska underhuset har röstat för att låta premiärminister Theresa May omförhandla innehållet i brexit-avtalet mellan Storbritannien och EU.

De brittiska politikerna är speciellt intresserade av att omförhandla avtalets reservlösning om den irländska gränsen, som ska garantera att ingen fysisk gräns uppstår mellan Irland och Nordirland efter brexit.

Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Bildtext Theresa May vill nu med full kraft återvända till Bryssel för att förhandla om utträdesavtalet med EU.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

- Det kommer inte att bli lätt, men i motsats till läget för två veckor sedan har underhuset klargjort vad som krävs för att godkänna utträdesavtalet, sade premiärminister May efter omröstningen.

Men EU:s ledare är inte alls lika övertygade om att Storbritannien nu klargjort vad man vill.

Donald Tusk: Utträdesavtalet är inte omförhandlingsbart

En talesperson för Donald Tusk kommenterade det brittiska underhusets omröstning sent på tisdag kväll.

- Vi fortsätter att uppmana den brittiska regeringen att så fort som möjligt klargöra hur man vill att processen går vidare.

För Tusk ändrar inte omröstningen i det brittiska underhuset EU:s ståndpunkt det minsta.

- Utträdesavtalet är och förblir det bästa och enda sättet att garantera ett kontrollerat utträde från EU för Storbritannien. Reservlösningen om den irländska gränsen är en del av utträdesavtalet, och utträdesavtalet är inte öppet för omförhandling.

Däremot passade Tusk på att berömma det andra tillägget som det brittiska underhuset godkände på tisdagen: att undvika en så kallad hård brexit.

- Vi välkomnar och delar det brittiska parlamentets strävan att undvika ett avtalslöst utträde.

Irland: Utträdesavtalet är inte omförhandlingsbart

Ett utlåtande från Irlands regering bjöd på ett identiskt budskap.

-EU:s åsikt om brexit-avtalet, inklusive reservlösningen om den Irländska gränsen, har inte förändrats och avtalet är inte förhandlingsbart.

Anti-brexitaffisch i Newry i Irland.
Bildtext Kampanj för stanna-sidan på Nordirland inför folkomröstningen om brexit sommaren 2016.
Bild: EPA/AIDAN CRAWLEY

Irlands EU-minister Helen McEntee sade att Storbritannien genom att försöka omförhandla överenskommelsen om den irländska gärnsen backar från tidigare löften.

- Det är förargligt i det här skedet eftersom avtalet förhandlades fram med Storbritannien, av Storbritannien och godkänndes av Storbritannien och premiärministern.

Emmanuel Macron: Utträdesavtalet är inte omförhandlingsbart

Också ett utlåtande av Frankrikes president Emmanuel Macron instämmer i kören av EU-ledare som varken vill omförhandla brexit-avtalet med Storbritannien eller reservlösningen kring den irländska gränsen.

Emmanuel Macron
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron.
Bild: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

- Det är avgörande att Storbritannien klargör vad man vill och kommer med trovärdiga förslag.

Presidentens utlåtande konstaterade också att Frankrike kommer att fortsätta förbereda sig för ett eventuellt avtalslöst utträde.

Diskussion om artikeln