Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestad svarar på kritiken om vårdhemmet Ulrika – "Vi har gjort allt vi kunnat"

Från 2019
Uppdaterad 30.01.2019 11:03.
Mila Segervall dagen efter att hon blivit vald till ny stadsdirektör i Kristinestad
Bildtext Mila Segervall säger att staden genom servicesedlar köpt en tjänst av en aktör som också har ett ansvar att detta inte sker. Ett visst tudelat ansvar, men det är klart i slutändan ansvarar vi för kommunens invånare, säger hon.
Bild: YLE/Louise Bergman

Esperi Care och missförhållanden på vårdhemmet Ulrika i Kristinestad har varit ett hett diskussionsämne under de senaste dagarna.

Nu svarar Kristinestads stadsdirektör Mila Segervall och fullmäktigeordförande Patrick Ragnäs (SFP) på kritiken som kommit mot Kristinestads ansvar och kontroll av vårdhemmet.

Patrik Ragnäs (SFP) som är fullmäktiges ordförande i Kristinestad säger att staden tagit klagomål på Ulrikahemmet på allvar.

- Vård- och omsorgscentralen har varit på besök till Ulrikahemmet redan i fjol tillsammans med Regionförvaltningsverket och Valvira. Då fick de fortsatt tillstånd från Regionförvaltningsverket.

Enligt Ragnäs är hela härvan kring Esperi Care och Ulrikahemmet mycket pinsam. Både för Esperi Care men också för Kristinestad som fått figurera i sammanhanget.

- Om man alls ska se något positivt i det här så är det bra att det har kommit fram och att Valvira faktiskt satt ner foten ordentligt den här gången.

Porträtt av Patrick Ragnäs.
Bildtext Patrick Ragnäs.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

"Jag vet inte hur stort ansvar en kommun har"

Många som kommenterat artiklarna kring Esperi Care har också frågat sig hur övervakningen av det privata vårdhemmet Ulrika har skötts i praktiken.

Enligt Ragnäs är Esperi Care ett privat företag som har etablerat sig på orten och som erbjuder tjänster som blivit godkända av Regionförvaltningsverket. Vem som helst får flytta dit.

- Staden har inte upphandlat eller köpt platser av Esperi Care utan det går via servicesedlar som de boende får från staden. Jag vet inte då hur stort ansvar en kommun har i ett sådant fall, säger Ragnäs.

Om man alls ska se något positivt i det här så är det bra att det har kommit fram och att Valvira faktiskt satt ner foten ordentligt den här gången

― Patrick Ragnäs (SFP)

Oanmälda kontrollbesök

Bland de som kommenterat hoppas man också på att staden kunde göra oanmälda kontrollbesök på vårdinstanser för att få en realistisk bild av hur det står till.

Många hoppas också att stadens politiker och tjänstemän kunde bekanta sig mera konkret med hur en vårdares vardag kan se ut.

- De finns faktiskt sådana som har testat på det här arbetet. Jag vet inte om det vore lagligt att som politiker göra oannonserade granskningsvisiter på privata vårdhem. Jag förstår oron, men vi måste hålla oss inom lagens gränser.

Ragnäs efterlyser däremot klarare och effektivare övervakning av de privata vårdproducenterna.

- Jag tycker att övervakningen och uppföljningen av de privata vårdproducenterna måste effektiveras och göras mera klart. Vem som ska göra det vet jag inte.

Sorglig situation

Också stadsdirektör Mila Segervall är bestört över härvan kring Esperi Care och Ulrikahemmet.

- Jag tycker att det är sorligt att vi är i den här situationen med tanke på att det här handlar om människor. Dels de boende men också den personal som jobbat där. Också stadens egen personal som ställer om sina arbetsscheman för att kunna ställa upp om så behövs.

Enligt omsorgsminister Annika Saarikko (C) är det kommunernas ansvar att se till att sådant som nu hänt vid Esperi Care och Ulrikahemmet inte händer - vad svarar du på det här?

- I sak har hon rätt. Nu har vi via servicesedlar köpt en tjänst av en aktör som också har ett ansvar att detta inte sker. Ett visst tudelat ansvar, men det är klart i slutändan ansvarar vi för kommunens invånare.

Ett visst tudelat ansvar, men det är klart i slutändan ansvarar vi för kommunens invånare

― Mila Segervall

Staden har gjort allt

Enligt Segervall har staden ändå gjort allt den kunnat i fallet med missförhållandena på Ulrikahemmet. Man har känt till oron både bland anhöriga och personal.

- Staden har definitivt tagit den här oron på allvar och de personer på vårdsidan som jobbar med de här frågorna har tagit detta på största allvar. Jag har rett ut vilka steg som tagits och det finns en kronologisk ordning på vilka möten som hållits på Esperis boende här i Kristinestad med representanter från staden.

Segervall säger att allt som diskuterats finns dokumenterat.

- Det finns PM på vilka frågor som diskuterats och vilka krav från stadens sida det finns på vad som ska åtgärdas. Det har handlat om allt från arbetslistor till att vi har krävt personalmöten, utvecklingssamtal och rekryteringsplaner. Och det har varit kontinuerliga diskussioner.

Ett fönster i en vit vägg. Bredvid fönstret en röd skylt med texten Esperi.
Bildtext Esperi Cares vårdhem Ulrika är nu på Kristinestads ansvar.
Bild: Yle/Juho Teir

Segervall säger att man förutsatte att Esperi Care tagit till sig av kritiken och att saker skulle åtgärdas. Man har jobbat med frågorna under hösten.

- Under jul- och nyårshelgen har jag förstått att situationen eskalerat ordentligt och därför har man från vård- och omsorgsenheten tagit de besluten att man söker draghjälp hos Regionförvaltningsverket eftersom man upplevt att man inte fått det gensvar man önskat.

Diskussioner med Esperi Cares ledning har också förts utan önskat resultat.

- Man har försökt dels direkt med de ansvariga på Esperi Care och också lite högre upp i Esperis organisation och via Regionförvaltningsverket och socialombudsmannen. Så man har verkligen tagit det på allvar och försökt från olika håll och kanter få en ordning på det här. Allt för att vi inte skulle hamna i den situation som vi befinner oss i idag.

Diskussion om artikeln