Äldre utan anhöriga löper störst risk att bli förbisedda i vården - expert inom äldreomsorgen: "Det är som om politikerna tycker det får gå hur som helst med dem"
Kvaliteten på äldrevården i Finland har rasat och är sämst i Norden. Det konstaterar Sirkka-Liisa Kivelä, professor emerita vid Åbo universitet och specialist inom geriatri och allmänmedicin. Hon vill nu slå larm om läget.
- Det är dags att diskutera människovärdet när det gäller äldre, säger Sirkka-Liisa Kivelä, som fortsättningsvis aktivt följt med undersökningar kring äldreomsorgen i Finland.
Kivelä tycker att det är eländigt ställt och bekymmersamt med kvaliteten inom vården.
- Det är inte bara de privata äldreboendena som är problematiska utan också de kommunala, påpekar Kivelä.
Många äldreboenden har dålig service. Det handlar om att äldre får fel sorts mat, fel medicinering och fel sorts behandling.
Brist på vårdare och på vård dygnet runt
De undersökningar som har gjorts i Finland kring långvård av äldre påpekar samma saker.
- Det råder stor brist på vårdare både inom hemvården, äldreboenden och långvård. Vi har kört ner och minskat vårdplatser i hela landet i så snabb takt att vi inte har hunnit, kunnat eller velat öka på vården dygnet runt i samma utsträckning som vi lagt ner, säger Kivelä.
Alltfler som inte klarar sig och som bor ensamma
De äldre som tidigare mer eller mindre självklart skulle ha beretts en plats på ett äldreboende har fått fortsätta att bo hemma.
Personalbrist och inkompetens
Det största problemet enligt Sirkka-Liisa Kivelä är underbemanningen. Personalbrist råder inom hela äldreomsogen.
Närvårdare som speciellt behövs inom äldrevården är svåra att hitta. De vill inte jobba inom den ”rumba” som råder inom både hemvård och äldreboenden med service dygnet runt.
Det Kivelä också har observerat är att ägarna, både privata och kommunala, försöker råda bot på personalbristen genom att anställa outbildade människor. Och en del av dem kan inte heller finska.
Att vårdarna i äldreomsorgen kan personens modersmål är mycket viktigt, påpekar Kivelä.
Ny bok om läget på väg
Det Kivelä har upptäckt är också att den vård de äldre får i huvudsak är fysisk, också den i alldeles för snabb takt. Bara den fysiska grundvården, också den bristfällig, hinner man med. All annan vård uteblir när de anställda har så bråttom.
Kivelä är professor emerita och specialist inom både geriatri och allmänmedicin. Hon har under åren samlat på sig stor kunskap om det mesta som gäller vården av äldre. Om ett par veckor ger hon ut en bok om det här.
Personalen fortbildas inte
De äldres sociala kontakter sköts inte om, säger Kivelä. Inte heller finns det tid för social verksamhet som att diskutera med någon.
Inte nog med allt det här, det är inte bara på grund av den delvis outbildade personalen utan också för att institutionerna inte sköter om fortbildningen av personalen
"Medicineringen helt åt skogen och dålig ledning"
På många håll är också den medicinska vården vanskött. Och i synnerhet medicineringen kräver övervakning. Det finns helt enkelt för få läkare inom äldreomsorgen, Det bedömer Sirkka-Liisa Kivelä.
De ovan nämnda sakerna är enligt Kivelä de centrala problemen inom vården av äldre. Men hon vill också poängtera att det finns mycket stora problem inom ledningen av de olika enheterna inom äldreomsorgen.
Dåliga chefer alltså.
Kivelä vill ändå framhålla att det också finns riktigt bra äldreboenden.
Men både Valviras och andras undersökningar påtalar dålig behandling och omotiverat bältande. Dessutom har undersökningarna visat på olämplig psykmedicin, alltså medicinskt dålig behandling.
Kivelä tänker tillbaka på vården under 90- och början av 2000-talet.
Då utvecklades äldrevården åt ett bättre håll. Den branta nerförsbacken, avvecklingen av äldreomsorgen började 2005-2006.
Efter det har den negativa utvecklingen fortsatt. Trenden gäller i Egentliga Finland liksom i hela landet.
"Sämst i Norden"
- Vi har en klart sämre vård och inställning till äldre än något av de andra nordiska länderna.
Och det ordentligt, säger Kivelä, och förfasar sig över att politiken enbart inriktat sig på lönsamhet sedan 2006-2008 och framåt.
- Pengarna och inbesparingarna har fått styra. Exempelvis Katainens regering skar ner ordentligt i äldreomsorgen.
Efterlyser diskussioner om människovärdet
Under recessionen talades det mycket om pengar men ingenting om människovärdet.
Hon skickar därför också en hälsning till filosoferna. Forskarna kunde nu börja diskutera människovärdet, menar Kivelä.
Ensam, frusen och vilsen i Åbo
Under mitt samtal med Kivelä nämner jag en händelse som jag var med om förra veckan.
På torsdagen kom en lång gänglig man gående mitt på Eriksgatan i Åbo centrum och höll på att bli påkörd. Jag stannade till och iakttog honom. Han var inte berusad, men mycket gammal. Jag tog tag i honom och frågade vart han var på väg och vad han hette.
När jag började tala svenska med honom började han lyssna på mig och kom med mig in i värmen i en aula. Han hade nämligen inga ytterkläder på sig och såg frusen ut.
Tillsammans med två andra kvinnor försökte vi ta reda på vem han var och var han bodde, men han mindes inte riktigt. Han sa ändå att han bodde i en stor lägenhet i centrala Åbo.
Han trodde att hans pappa snart skulle hämta honom. Vi ringde 112 och två unga ambulanskillar kom ganska raskt till platsen.
Frågan vi ställde oss efter att han åkte iväg med ambulansen var hur vanligt det är med borttappade äldre med tydliga minnesproblem i Åbo. Människor som absolut inte borde bo ensamma. Nu visste vi ju inte så mycket om mannen och hur han bodde.
Kivelä svarar att mannen var ett typexempel på en äldre inom dagens hemvård.
Chockad av Saarikkos uttalanden
Kivelä var chockad över vår omsorgsminister Annika Saarikkos uttalande om att vi ska utöka hemvården.
- Vi måste i stället bygga många servicehus med vårdare dygnet runt. Personalen måste utökas på dem, för att det finns allltfler på dem som är i riktigt dålig skick och kräver mer av vården.
Vi måste flytta dem som inte klarar sig hemma längre till äldreboenden med övervakning dygnet runt, anser Kivelä.
Hon är rädd för att uppfattningen om att gamla klarar sig ensamma och utan vård blir en norm. Att man tycker att det är ju bara en gammal människa som bor ensam.
Och de äldre som inte har några anhöriga lämnas utanför. Dem talar ingen om.
- Det är som om politikerna tycker att det får gå hur som helst med dem!