Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Som filmmakare är vi ett slags hypnotisörer – Arthur Franck och Oskar Forstén har gjort en dokumentär om makt och manipulation

Från 2019
Uppdaterad 31.01.2019 12:08.
Oskar Forstén och Arthur Franck står bredvid varandra och ser in i kameran.
Bildtext Oskar Forstén och Arthur Franck fascinerades av hypnotisören Olavi Hakasalo.
Bild: Yle / Johanna Grönqvist

Dokumentären Olliver Hawk skildrar Olavi Hakasalos excentriska liv som hypnotisör, kändis och showman. Det är också en film som skildrar kalla krigets Finland och använder arkivmaterial på ett fyndigt sätt.

Olavi Hakasalo, som använde sig av artistnamnet Olliver Hawk, var en megakändis i Finland under 1960- och 70-talet.

Han reste land och rike runt med sin show och utförde bland annat grupphypnos där han fick frivilliga ur publiken att göra de mest underliga saker. Han tog emot patienter med mentala problem, blev dömd för bedrägeri, hade en besynnerlig koppling till maktens män och försökte tämja en älg. Bland annat.

Närbild på Olavi Hakasalo.
Bildtext Olavi Hakasalo eller Olliver Hawk som han också kallade sig själv.
Bild: Otavamedia Oy

Man kan inte riktigt tänka sig en annan karaktär i Finlands historia som är som han, säger regissören Arthur Franck som själv suttit otaliga timmar i arkiv för att försöka förstå vem Hakasalo egentligen var.

Kände ett kall och hörde ett lockrop

Det hela började med ett radioprogram. För några år sedan satt Franck tillsammans med Petri Falkenberg och färgsatte en kortfilm. De lyssnade samtidigt på radio och plötsligt skruvade Falkenberg upp volymen.

-Vi lyssnade på Perttu Häkkinens radioprogram där han spelade upp en gammal inspelning med en man med en konstig röst som pratade om nån form av självhjälp. Det är Olavi Hakasalo sa Petri, gör en film om honom.

Olavi Hakasalo som står med armarna rakt ut och ser rakt in i kameran.
Bildtext Lyssna på min röst... Olavi Hakasalo kallade sig själv för mästerhypnotisör.
Bild: Simo Lehtonen

-Jag tog telefonen och började göra research och kände ett kall, ett lockrop, gör nånting om det här och här är vi nu, säger Franck och småler.

Kalla krigets Finland och Kekkonen

Att Hakasalo var en mycket egenartad karaktär förstod Franck direkt, men ju mer han forskade desto mer intresserad blev han också av 1960- och 70-talet och hur det då fanns ett stort intresse för hypnos, suggestion, manipulation på olika plan.

-Hur suggestion användes i reklambranschen och i politiken och hur det finska samhället visade sig vara knepigt för Hakasalo, speciellt vad gäller lagstiftning och hur han kunde utöva sitt yrke.

Närbild på Olavi Hakasalo då han står bakom ett gallerstaket.
Bildtext Olavi Hakasalo kunde konsten av fånga publiken.
Bild: Otavamedia Oy

-Då blev det ganska naturligt att det finska samhället är en karaktär i filmen, liksom Urho Kekkonen.

En av de många intressanta detaljerna i dokumentären Olliver Hawk är kopplingen mellan president Kekkonen och Hakasalo. Att Kekkonen, eller någon i hans närmaste krets, tog kontakt med Hakasalo för att be om hjälp att finna skadlig information om en politisk konkurrent.

-Många av de uppfattningar jag hade om Finland under Kekkonens tid, dom uppfattningarna förstärktes. Att Kekkonen eller de som jobbade runt honom gick väldigt långt för att försöka se till att han verkligen hölls kvar, outmanad på högsta pallen.

Film är hypnos då det är som bäst.

― Arthur Franck

Men Franck påpekar också att filmen inte är en absolut sann bild av vad Finland var under 1960- och 70.

-Jag kan aldrig få en exakt bild av hur det var men jag kan göra en tolkning, försöka hitta en poetisk, sann resonans med vad jag upplever och allt det jag tagit reda på.

Film är en form av hypnos

“Mästarhypnotisör” kallade Hakasalo sig själv men enligt Franck handlar filmen inte så mycket om hypnos utan mer om hypnos som ett universellt koncept, som en form av suggestion. Hur man kan använda det i ett vidare sammanhang.

Franck tar som exempel marknadsföring. Vi kan se på en reklamkampanj och dekonstruera hur den är upplagd för att ha en inverkan på oss. Men samtidigt som vi är medvetna om det kan vi också bli påverkade.

-Som filmmakare är vi också ett slags hypnotisörer. Film är hypnos då det är som bäst. För det gäller att få människor att fokusera på den berättelse vi försöker förmedla med väldigt suggestiva metoder, bild och ljud. Och om vi lyckas bra så har vi också lyckats genomföra en bra hypnos.

Oskar Forstén och Arthur Franck poserar vid filmaffischen till Olliver Hawk.
Bildtext Oskar Forstén och Arthur Franck
Bild: Yle / Johanna Grönqvist

När Frack talar om “vi” avser han sig själv och producenten Oskar Forstén. Tillsammans har de ett eget produktionsbolag och ett passionerat förhållande till dokumentärfilm. De har tidigare gjort Non Local Domain om Francks morbror konstnären Alvar Gullichsen. Och har producerat kortfilmen Star shaped scar (Vuokko och Virva Kunttu, 2018)

De träffades på Cityfolkhögskolan där de båda jobbade och insåg snabbt att de delade samma intresse för dokumentärfilm.

Båda två plöjde igenom skolans dokumentärfilmsbibliotek och märkte att de tilltalades av kreativa, filmatiska dokumentärer.

De nämner Erik Gandinis Sacrificio (2001) som en stor inspirationskälla, liksom dokumentärer av Werner Herzog eller Errol Morris. Och så har de en förkärlek för smalfilm, något som de försöker få med i varje filmprojekt.

-Med Oskar har det alltid varit learning by doing, säger Franck. Att hitta glädjen i att uppfinna hjulet på nytt, speciellt vad gäller smalfilm och oberäkneligheten. Man blev fascinerad av processen att tvingas vänta på att se resultatet och ofta blev det ganska lyckats och då fylldes man av glädjekänslor.

Dokumentären Olliver Hawk visas på DocPoint och kommer upp på biografen den 8 februari.