Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Efter chockstängningen av Matkahuolto: ”Busstationen ska också i framtiden finnas mitt i Borgå centrum”

Från 2019
Busstationen i Borgå intäkt i snöfall.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det kan dröja många år innan Borgå får en ny busstation. Vattenskador satte snabbt lapp på luckan hos Matkahuolto.

Vid de låsta dörrarna till Matkahuolto är det gott om förundrade miner och småilskna gester. Informationsgången har inte varit den allra bästa.

- Först när jag såg lappen på dörren fick jag veta att busstationen har stängt, säger Pia Rikman.

Hon brukar köpa sitt morgonkaffe inne på stationen. Nu hoppas hon att torgbussen är på plats med varmt kaffe.

- I framtiden blir det nu svårt att kunna fråga om oklarheter kring bussturer och tidtabeller.

Resenärer vid stängd busstation.
Bild: Yle/Venny Nyman

De är inte bara resenärerna som har tagits på sängen av den plötsliga stängningen, också stadens tjänstemän och politiker är förvånade.

- Det här kom som en total överraskning för mig. Fastigheten är ju i privat ägo och jag har överhuvudtaget inte känt till att den har varit i så dåligt skick som det nu har visat sig vara, säger, vice ordförande i stadsutvecklingsnämnden Kristel Pynnönen, SFP.

Också för biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz var nyheten oväntad.

- Jag hade ingen aning om att det fanns något så här akut fel med byggnaden.

En öde busstation.
Bild: Yle/Venny Nyman

Båda två hoppas på att det snabbt hittas en tillfällig lösning nära torget.

- Som tur finns det gott om service, bland annat kaféer här mitt i stan för resenärerna, biljetter kan man köpa i bussarna och elektroniskt, säger Fredrick von Schoultz.

- Det man ska försöka eftersträva är ett samarbete med de andra fastigheterna kring busstationen om wc, biljettförsäljning och kafé, säger Kristel Pynnönen.

Söker snabb lösning

Också Matkahuolto är inne på samma linjer.

- För oss är utgångspunkten att ännu den här veckan hitta en plats nära torget för vår kundbetjäning, säger operativ chef Jari Vainio.

Matkahuolto äger stationsbyggnaden som står på stadens arrendetomt. Det avtalet gäller ännu i tre år. Bolaget överväger nu att riva den skadade byggnaden.

Resenärer vid stängd busstation.
Bild: Yle/Venny Nyman

För delar av centrum och hela torgområdet håller Borgå stad på att göra upp en detaljplaneändring. Tidtabellen för den går knappast att försnabba trots behovet av en ny busstation.

- Vi funderar i nämnden på att utreda tre olika alternativ för en ny Matkahuolto: bakom stadshuset, på torget eller på den så kallade Elanto-tomten. Det handlar om en lång planeringsprocess som kan ta flera år, säger Kristel Pynnönen.

Planeringen av centrum tar tid

- Byggnader som inte är i bruk och står i stadskärnan är aldrig en bra sak, men planeringen tar sin tid, vi talar i minimum om ett år, säger Fredrick von Schoultz. Vi för planen vidare så raskt som vi kan.

Han ser centrum som en självklar plats för en ny busstation.

- Den ska absolut vara centralt belägen. Busstationen ska också i framtiden finnas mitt i Borgå centrum i närheten av torget. Det är viktigt att mänskor ska kunna komma till centrum och sen också resa bort härifrån.

Diskussion om artikeln