Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: Dejting i vuxen ålder - härligt eller hemskt?

Från 2019
Uppdaterad 02.02.2019 11:24.
En kille och en tjej sitter och håller om varandra. Vi ser dem bakifrån. De sitter på en parkbänk.
Bild: Mostphotos / Dean Drobot

Att hitta rätt i dejtingdjungeln är inte det lättaste. Om man dessutom är en frånskild förälder eller en desillusionerad långtidssingel kan det vara svårt att hålla modet uppe.

En dag så är man där. Man hittar sig själv som en frånskild förälder, stående i småbarnsträsket med makaronilåda upp till knäna och funderar om man alltid kommer att vara ensam.

Eller kanske man är en målmedveten singel som går på en massa dejter utan att hitta rätt. Man simmar rastlöst runt i en tillvaro full av chattar och kaffeträffar som aldrig leder någon vart.

Hoppet om en nystart får en att orka genom besvikelser och spruckna förhoppningar. Tanken på en nystart mitt i livet som kan ge spänning, romantik och möjligtvis en ny livskamrat håller det swipande fingret igång.

Hur navigerar man bland oändliga dejtingprofiler? Hur dejtar man som förälder? Hur ska man hitta rätt i kärlekens roulette? Relationspodden Norrena & Frantz efterlyste publiken bästa och värsta dejtingerfarenheter.

Hannah Norrena och Eva Frantz.
Bild: Ilmari Fabritius

Hur dejtar man i vuxen ålder?

33:45

Dubbelliv som familjefar och krograggare

Jag är en frånskild tvåbarnsfar som lever ett väldigt hektiskt liv. Varannan vecka är jag ansvarsfull familjefar, varannan njuter jag av singellivet efter ett långt tidigare äktenskap.

Var mitt ex trogen och nu då jag får ligga runt med gott samvete tar jag vara på det. Passar på att njuta av det så länge det varar!

Många vänner och kolleger kritiserar mig för att jag närmar mig 40 och springer på krogen varannan helg och raggar, men jag bryr mig inte. Vad ska jag göra då, sitta ensam hemma och mögla? Nej tack! Tycker om mitt liv, älskar mina barn och har en tillräckligt bra relation med mitt ex.

Just nu har jag råkat träffa en kvinna som är i exakt i samma situation som jag och vi kommer väldigt bra överens. Känner det där välbekanta pirret. Spännande att se vart det leder och leder det ingenstans är det också helt okej.
Viggo, 38

en kvinna och en man skrattar vid en bar
Bild: AP Graphics Bank, bara i nyheter!!

Misstag att bjuda hem en främling

En tinder-matchning envisades att åka över 200km för att träffa mig över en helg. Till sist gick jag med på det men han fick boka in sig på en b&b i närheten.

Det började med att han missade en buss så han kom fram då det redan var mörkt och den enda restaurangen i vår lilla stad redan hade stängt.

Jag hade nån öl och lite mat hemma så jag bjöd honom hem till mig. Det visade sig vara ett misstag.

Karln pratade i ett sträck i timtal och var så otroligt tråkig! Jag bara satt där och funderade hur jag kunde få ut honom utan att vara alltför otrevlig.

Till slut blev klockan så mycket så jag sa att jag nog måste gå och sova. Då visade sig att han inte hade nån aning om hur han skulle komma till sin b&b (ca. 500 bort). Det fanns inget annat att göra än att följa honom dit. Tack och godnatt.

Gick hem helt snurrig i huvudet av den urtråkiga monologen jag fått ta del av. Då plingar det till i telefonen, han undrar om jag vill dela säng med honom? Nej tack.

Nästa dag fick jag ännu utstå en timme av non-stop prat då jag körde honom till tåget. Det blev inga fler träffar. Note to self: nästa gång en kaffe i stan först.
SK, 41

Du är aldrig för gammal för att dejta

Att vara äldre och dejta kan vara helt fantastiskt. Jag är 70+ och då min hustru som jag var gift med i 44 år avled blev livet tomt. I närmare fyra år hade jag bara tomhet i mitt liv p.g.a. av saknaden till henne.

Men en dag fick jag en inbjudan att spela boule med en pensionärsförening. Efter några veckors spelande så tillfrågades jag om jag ville tävla och erbjöds att spela med två damer som också var nybörjare.

Den ena var 64 år och var pigg och glad på många vis. Vi tävlade med framgång och vi beslöt att jag skulle komma med på föreningens julfest och då hände något.

Följande dag frågade jag henne om hon hade något emot att komma hem till mig på middag. Hon sa ja och våra liv tog en helt ny vändning.

Hon var änka sedan drygt två år tillbaka, efter ett närmare 40-årigt äktenskap. Hon hade precis som jag bara känt tomhet efter sin bortgångna partner.

Idag har vi ett underbart förhållande. Vi kan tala om precis allting och vi kan skratta så vi nästan kiknar åt småsaker samt gråta en skvätt tillsammans. Bara för att man är gammal skall man inte behöva vara ensam.

Att vara äldre och dejta är nog mycket bättre än när man är ung. Man har mycket mera livserfarenhet än som alltför ung då man hoppas och tror för mycket. Alltför många går olyckliga i vår stressade värld.
Snipäventyr

Par på promenad vid havet.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Tinderdejt på swingerparty

Mannen jag skulle ha gått på swingertillställning med fick förhinder, så istället tog jag med en tinderdejt, som jag nyligen matchat med och varit på en kaffeträff med.

Vi hittade oss bland kåta par som hade sex och plötsligt kände jag mig inte alls upphetsad, bara generad och osäker.

Tinderdejten försökte skämta lite men verkade också obekväm så efter några tafatta försök tackade vi för oss och lämnade festen. Hjälp, vad tänkte jag på?

Jag bad uppriktigt om ursäkt för min usla idé och bjöd tinderdejten på pizza. Vi hade en intressant diskussion och som tur kunde vi skratta åt den konstiga upplevelsen.

Tindertant, 54

Folkvett gäller även på dejter

Värsta date: Under en promenad-date klagade kvinnan på ex-mannens nya flickvän. Som om jag kunde göra något åt den saken eller ens behöver ha en åsikt om det.
Singel i Svenskfinland, 41

Värsta dejten var nog en andra dejt som tog slut efter 15 minuter. Jag halvt springer efter dejten funderandes över vad som just hänt. Tydligen hade jag ödslat 15 minuter av hennes liv.
Jocke, 43

Utseende spelar en stor roll

I tio år försökte jag hitta någon men har nu gett upp. Krogen är helt
värdelös, om man inte ligger i topp 10 utseendemässigt får man inte ens bjuda på en drink.

Apparna, ja man ska verkligen orka med dem och eftersom nästan alla kör med scattergun-approach numera, dvs skicka så många meddelanden/likes som möjligt till vem som helst och se om något nappar, man försvinner i bakgrundsbruset om man inte gör detsamma.

Och sen kraschen som kommer efter några veckors dejtande då dom träffar nån annan och sen ghostar en, då orkar jag inte längre.
Österbotten, 40

En telefon med en dejtingapp och ett par som kramas.
Bild: CC / Montage: X3M

Ta med din dejt på evenemang du själv gillar

Mina bästa dejtingtips är att göra saker som man vanligen själv njuter av på fritiden. Jag har använt tinder-sällskap för att t.ex. gå på evenemang jag själv varit intresserad av.

Att få dejten att göra samma saker man annars också vill göra och framförallt se hur den andra parten hänger med på det hela säger en hel del.

När jag t.ex. bjöd en kille på andra dejten på feminist stand-up och jag aldrig hörde av honom mera, kände jag att det var ett bra tecken på att vi kanske inte skulle ha fått till det senare heller.
Sinkkukinkku, 32

Vill ha sex genast

Dejtade ett tag, via nån sajt på nätet. Träffade trevliga och mindre trevliga män. Var i 55 årsåldern, då jag efter en jobbig skilsmässa kände att det vore roligt med en ny vän.

Det som slog mig var följande: Sex skulle man helst vara med på genast. Män i min egen ålder var egocentriska. Vi skulle träffas då det passade dem. De tog inte hänsyn till mig.

Mitt jobb inom sjukvården (oregelbundna arbetstider) var inte bra. Att jag hade hund var inte bra. Att jag umgicks ofta med barn och barnbarn var inte heller bra. Gav så småningom upp.

Men sen svarade jag på en tidningsannons och vi hade vår första dejt. Det visade sig vara en trevlig, ödmjuk och omtänksam man. Vi är särbos sedan fem år, och detta är perfekt. Glad att inte behöva dejta mera.
Granny 65

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln