Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Helan & Halvan på dekis i ny dramakomedi

Från 2019
Helan och Halvan står hand i hand
Bildtext Stan Laurel (Halvan) och Oliver Hardy (Helan) spelas av Steve Coogan och John C Reilly.
Bild: Nick Wall

Världens mest kända humorduo närmar sig slutet av karriären i filmen Helan & Halvan, där Steve Coogan och John C Reilly tar sig an rollerna som Stan Laurel och Oliver Hardy. I filmen får vi kika bakom kulisserna, bortom skratten och efter framgångarna.

Text: Karin Svensson

Nästan ett sekel har gått sedan de gjorde sin första film tillsammans, men fortfarande skrattar vi åt Stan Laurels och Oliver Hardys upptåg på vita duken. Helan och Halvan blev filmmediets första världsberömda humorduo, och deras mästerliga snubbelhumor har inspirerat generationer av komiker.

I den nya dramakomedin Helan & Halvan får vi möta Laurel och Hardy, men inte under deras glansdagar på 20- och 30-talen, utan 1953 då duon var på dekis och tvingades åka på en oglamorös turné i Storbritannien. Där kunde de få uppträda inför en handfull människor på slitna småstadsteatrar.

Ville inte axla ansvaret

Oliver Hardy spelas av John C Reilly, amerikansk skådespelare med filmer som Magnolia, Chicago och Step brothers på meritlistan. Stan Laurel spelas av den brittiske komikern och skådespelaren Steve Coogan, mest känd för humorfiguren Alan Partridge.

Helan spelar gitarr
Bildtext John C Reilly tackade först nej till rollen som Helan.
Bild: Nick Wall

Båda två är stora Helan och Halvan-fans, och när vi träffas på ett hotell i London förklarar John C Reilly varför han först tackade nej till rollen.

– Jag älskar dem så mycket och kunde inte tänka mig att axla det ansvaret. Men så insåg jag att det inte handlade om att återskapa deras uppträdanden utan om att berätta den okända historien om deras vänskap och samarbete, och vad det innebär att vara underhållare. Där kände jag mig hemma, säger han.

Bar kyldräkt för kirurger

John C Reilly är närapå oigenkännlig som Oliver Hardy, med en enorm tjockdräkt som var fylld med tyngder för att hans rörelser skulle bli trovärdiga. Eftersom filmen innehåller både dansnummer och slapstickscener blev det rejält svettigt inne i dräkten, och Reilly fick bära en speciell kyldräkt närmast kroppen.

– Mellan tagningarna fick John sitta uppkopplad mot en maskin som forslade kallt vatten runt hans kropp, för att han inte skulle svimma, berättar Steve Googan.

– Den uppfanns för att kirurger skulle kunna hålla sig svala under långa operationer. För mig var det viktigt att inte börja svettas, för då skulle min mask lossna, tillägger John C Reilly.

De ställs inför sin dödlighet

Helan & Halvan är regisserad av skotten Jon Baird, som gick igång på idén att göra en film om två hyllade ikoner som närmar sig slutet av sin karriär. Han ville berätta en historia som publiken kunde identifiera sig med, snarare än att teckna ett hjälteporträtt.

– Det är mer intressant att skildra någons liv när det inte är perfekt. Vår film handlar om två äldre män som ställs inför sin egen dödlighet – de bara råkar vara Helan och Halvan, säger Jon Baird.

Filmen bjuder på en möjlighet att kika in bakom kulisserna, bakom bilden av Helan och Halvan som de själva valde att presenterade för världen. Stan Laurel och Oliver Hardy kände inte varandra innan de tussades ihop av managern Hal Roach.

De hade en respektfull arbetsrelation men var så olika som två människor kan bli, den ene arbetsnarkoman, den andre livsnjutare. I filmen kulminerar slitningarna i ett magnifikt gräl, inför publik, på en mingelfest i London.

Skådespelarna skrev grälscenen

Upprinnelsen var sveket som Oliver Hardy gjorde sig skyldig till när han gick med på att göra en Hal Roach-film tillsammans med en annan komiker, samtidigt som Stan Laurel kämpade för att de skulle kunna frigöra sig från producenten och starta eget.

”Du är en slöfock som hade tur som träffade mig” säger arbetsmyran Laurel till den lättsinnige Hardy och får ett rasande svar: ”Tur?! Att tvingas dela mitt liv med en ihålig man som gömmer sig bakom en skrivmaskin?”

Helan står och väntar på tåget
Bildtext John C Reilly använde en enorm tjockdräkt som var fylld med tyngder för att vara trovärdig.
Bild: Nick Wall

Skådespelarna skrev själva den scenen under repetitionerna, och det var ett knivigt jobb eftersom de inte ville att publiken skulle ställa sig på en av kombattanternas sida.

– Vi vill att den som tittar ska känna sig slitna mellan Stan och Oliver, att man ska sympatisera med båda, beroende på vad de säger, förklarar Steve Coogan.

Man sväljer förtreten

John C Reilly menar att det är vanligt med undertryckta konflikter i kreativa partnerskap, eftersom man sväljer förtreten för att det inte ska påverka showen, så att man sviker publiken. Då kan en oförrätt segla upp tio år senare, eftersom bråket har fått ligga och gro.

– En viktig del i berättelsen om de här killarna är vad de var villiga att offra för att hålla liv i humorduon, säger han.

Filmens tes är att det var först under den där sjabbiga turnén som de kom varandra riktigt nära. Faktum är att Stan Laurel fortsatte att skriva sketcher till Helan och Halvan efter att hans humorkollega hade avlidit, ända fram till sin egen död åtta år senare.

Helan & Halvan får biopremiär den 1 februari.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln