Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor oro över inneluften i Oxhamns skola i Jakobstad – "Vill inte att min dotter ska bli kroniskt sjuk"

Från 2019
Oxhamns skola.
Bildtext Hem- och skolaföreningen samlade till möte om inomhusluften.
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Lärare och föräldrar i Oxhamns skola i Jakobstad är upprörda över att staden inte gör något åt den dåliga inomhusluften i skolan. - Jag vill inte att mitt barn ska vara i byggnaden, säger Marcela Grannas.

Föräldrar och lärare i Oxhamns skola träffade på tisdagen stadens tjänstemän och en konsult för att höra vad som ska göras åt luftproblemen i skolan.

Inomhusluften har granskats i flera omgångar de senaste åren och vissa förbättringsåtgärder har gjorts. Men inget har riktigt hjälpt. På onsdagen inleddes en ny luftundersökning.

Orolig för dotterns astma

Marcela Grannas dotter går i Oxhamns skola i Jakobstad. Dottern har astma sedan tidigare men allting har blivit värre efter att hon började i Oxhamns skola.

- Hon mådde bra i sin gamla skola. Men redan på besöksdagen i Oxhamns sved det i ögonen och hon fick tungt att andas så att det pep i lungorna, säger Grannas.

När dottern började högstadiet tilltog besvären och med dem, också medicineringen.

- Det blev mera och mera medicin. Vi ökade och ökade doserna.

Dottern är trött efter skolan, det piper i lungorna, hon har huvudvärk och nässelutslag.

- Hon säger själv att hon inte vill till skolan. Det är för tungt för henne, säger Grannas.

Marcela Grannas.
Bildtext Marcela Grannas.
Bild: YLE/ Kjell Vikman

Personalen på skolan har sagt att Marcela Grannas dotter kan ta en paus för att gå ut och andas mitt i lektionen. Men det blir bara värre av en paus tycker dottern.

- Då känns det som ett jättestort moln när hon ska gå tillbaka in i skolan. Det är nästan bättre att vara inne hela tiden.

Under loven kan hon halvera sina medicindoser.

- På sommaren efter pollensäsongen klarar hon sig nästan helt utan medicin.

Marcela Grannas vill inte att dottern ska vara i byggnaden. Hon är rädd för att dottern ska få kroniska besvär eller drabbas av andra sjukdomar senare i livet.

- Jag är jätterädd att hon ska ta bestående skada av inomhusluften i skolan. Jag vill inte att hon ska vara i den här skolan. Nu måste de göra något, de har väntat tillräckligt länge, säger Marcela Grannas.

Jan Levander och Rune Hagström.
Bildtext Bildningsdirektör Jan Levander och tekniska chefen Rune Hagström.

Hälsogranskningar och enkät

Man har tidigare gjort en läkarundersökning av lärarna och en hälsoenkät bland eleverna. Enligt professor Tuula Putus, som specialiserat sig på hur mögel och strålsvamp påverkar vår hälsa kräver de resultaten ingen omedelbar stängning av skolan.

Enligt planerna ska skolan antingen renoveras eller rivas. Problemet är att de utrymmen dit skolan kan evakueras blir lediga först till hösten 2020.

Miljöhälsovården och chefen Marit Björkstrand har som myndighet en särställning när det gäller frågan om skolan kan fortsätta i nuvarande utrymmen eller om ersättande utrymmen måste ordnas så snabbt som möjligt.

Bildningsdirektör Jan Levander säger att diskussioner förs med Campus Allegro och OptiPark om lediga utrymmen dit delar av skolan kan flyttas om miljöhälsovården kräver det.

När innomhusluftsundersökningen är klar, om ungefär tre veckor, avgörs de fortsatta åtgärderna.

Diskussion om artikeln