Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Den gamla delen av Kieppi i Karleby brandhärjades svårt – museets samlingar i säkert förvar

Från 2019
Uppdaterad 30.01.2019 15:23.
Brand på naturhistoriska museet Kieppi i Karleby.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Bara ytterväggarna finns kvar efter branden i den 200 år gamla stockbyggnaden som var en del av det naturhistoriska museet Kieppi i Karleby. Museets samlingar hann föras i säkerhet.

Armas Järveläs fjärilsamling förvarades i den äldsta delen av museet som fick stora skador i branden, men samlingen skadades inte i branden.

Museets nyare delar eldhärjades inte, men fick en del rökskador och släckningsvatten på golvet. Vattnet kunde avlägsnas redan på tisdagen och vattnet skadade inte samlingarna.

Fjärilssamlingen hann evakueras

Kieppi har Veikko Salkios naturaliesamling, Viljo Nissinens mineralsamling och Armas Järveläs fjärilsamling.

Fjärilsamlingen var, enligt museet, placerad i lådor i fyra skåp. Samlingen kunde genast i början av branden evakueras och sättas i säkerhet inomhus.

Naturaliesamlingen samt mineralsamlingen var placerade i täta vitriner. Enligt museets första granskning ser det ut som om samlingarna inte tagit skada av branden. Också Veikko Salkios arkiv och bibliotek kunde räddas.

Vädrar ut röken

Just nu vädrar man ut rök från den nyare delen av Kieppi, den delen som klarade sig undan branden. När röken är borta kan man göra en noggrannare granskning

På grund av branden kommer Kieppi att hålla stängt tills vidare, men museet meddelar att verksamheten kommer att fortsätta.

Räddningsverket vaktade brandplatsen hela natten.

Under onsdagen kommer polisen att inleda utredningen av orsaken till branden. Enligt en första bedömning startade branden i närheten av elcentralen.

Diskussion om artikeln