Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Frågan om minimiantal vårdare är långtifrån ny - diskuterades också i Katainens regering

Från 2019
Uppdaterad 31.01.2019 17:38.
Jyrki Katainen.
Bildtext Jyrki Katainen var partiledare för Samlingspartiet när frågan diskuterades i den förra regeringen.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

I morgon möter omsorgsminister Annika Saarikko (C) tjänstemän samt representanter för vårdföretag och fackförbund för att diskutera läget inom äldrevården.
Problemen inom äldrevården och minimiantalet vårdare har blivit en het potatis inför riksdagsvalet, men diskussionen är långt ifrån ny.

Det var 2012 som dåvarande omsorgsministern Maria Guzenina från SDP meddelade att partiet vill att ett krav på minimiantal vårdare skrivs in i äldreomsorgslagen. Minimiantalet skulle vara 0,7, i praktiken alltså 7 vårdare på tio klienter.

Det sa Samlingspartiet ändå nej till och hela vårdarfrågan blev till slut en politisk dragkamp.

Kompromiss - och ingen lagstiftning

Det hela slutade i en kompromiss mellan SDP och Samlingspartiet. Minimiantalet vårdare skulle fortfarande bara vara en rekommendation och inte skrivas in i lagen.
Minimiantalet skulle vara 0,5, alltså fem vårdare på tio klienter. I rekommendationen stod det också att regeringen kommer med en bindande förordning i början av 2015 ifall en enda vårdenhet bryter mot rekommendationen.

Till slut blev det hela ändå en bara rekommendation från social- och hälsovårdsutskottet, som aldrig följdes upp.

Regeringen Sipilä ville minska ytterligare

2015 ville sedan regeringen Sipilä minska på antalet vårdare från 0,5 till 0,4. I praktiken alltså fyra vårdare per 10 klienter. Det sades att det här skulle ha sparat tiotals miljoner euro.

Det blev ändå ett ramaskri kring förslaget och närvårdarfacket Super ville föra frågan till Europarådet. Till slut röt också Valvira, myndigheten som övervakar social- och hälsovården, till. Regeringen förde aldrig frågan vidare.

Alltså står vi fortfarande i ett läge där vi enbart har en rekommendation om minimiantalet vårdare och ingen lagstiftning kring frågan. Antalet ligger fortfarande på 0,5, alltså 5 vårdare på 10 klienter.

Blir äldreomsorgen en valfråga till slut?

Hittills har frågan om äldrevården och personalresurseringen aldrig seglat upp till någon riktig valfråga. Nu uppdagas de svåra bristerna vid Esperi och andra privata vårdbolag med bara två och en halv månad till riksdagsvalet.
Om det betyder att äldreomsorgen för första gången blir en av de stora valfrågorna återstår att se.

Rättelse 31.1.2019 kl. 17.47 Sipiläs regering ville minska antalet vårdare 2015, inte 2014.

Diskussion om artikeln