Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Familjer tappar förtroende för privata daghem - allvarliga brister tvingar daghem på Drumsö att stänga

Från 2019
Uppdaterad 31.01.2019 08:27.
Pennor
Bildtext Helsingfors stad granskar nu alla de privata daghemmen som staden slutit köptjänstavtal med.
Bild: Yle/Carolina Husu

I morgon (1.2) stänger Ankdammens daghem i Drumsö efter att det framkommit att det privata daghemmet saknar bygglov. Föräldrar har oroat sig över var barnen ska placeras, men staden bekräftar nu att alla familjer blivit erbjudna en ny daghemsplats från fredagsmorgonen.

- Föräldrar är oroliga över situationen, mest oroliga över var de kommer få en ny daghemsplats och i fall det är möjligt att hela gruppen kan fortsätta tillsammans, säger Eeva Tiihonen från Helsingfors stad.

Tiihonen ansvarar för de privata daghemmen i Helsingfors. I slutet av december fick hon under ett möte med byggnadsverket frågan om hon var medveten om att Ankdammens daghem i Drumsö saknar bygglov. Det var hon inte.

- Det är allvarliga brister det handlar om. Så allvarliga att daghemmet stängs och bygglov kommer heller inte beviljas, säger Tiihonen.

Utöver att byggnaden saknade bygglov, hade man inte heller genomfört mätningar över skadliga ämnen.

Händelsen har nu resulterat i att Helsingfors stad kommer granska alla de 130 privatägda daghem som staden har köptjänstavtal med.

Alla familjer tar inte emot platsen

Alla de berörda familjerna har blivit beviljade en ny daghemsplats för barnen på ett privatägt Touhula-daghem. Gruppen kan alltså fortsätta i samma sammansättning som förut, men på ett annat privatägt daghem.

En del familjer verkar dock ha tappat förtroende för de privata daghemmen och har därmed tackat nej till platsen, berättar Tiihonen.

Barn leker med tågbana
Bild: Nathalie Lindvall

För småbarnsföräldern Maria Rosberg kvarstår förtroende för Ankdammens daghem och privata daghem i allmänhet.

Hennes son går på Ankdammens daghem på Mechelingatan och hon har inte ens tänkt tanken på att flytta sonen till ett annat daghem.

- Jag har absolut inget negativt att säga om Ankdammen. Vi har varit mycket nöjda, både med hur daghemmet pedagogiskt fungerat och med utrymmena, säger Rosberg.

Hon förstår ändå att de föräldrar som haft sina barn på Ankdammens daghem i Drumsö är oroliga. Barnen har vistats i bristfälliga utrymmen och efter beslutet att stänga daghemmet, har framtiden varit rätt oklar.

- Det är ju naturligtvis en väldigt klurig situation om man måste börja pussla ihop vardagen på ett helt nytt sätt, säger Rosberg.

Ingen oro inför kommande granskning

Inför utredningen av Ankdammens daghem på Mechelingatan är Rosberg inte det minsta orolig.

- Det finns ingenting som skulle väcka oro i utrymmena på Mechelingatan, snarare tvärtom. Utrymmena har visat sig vara mycket funktionella och passliga för detta ändamål.

Rosbergs äldre barn har gått på ett kommunalt daghem, men då familjen flyttade, visade det sig att det inte fanns plats på det närmaste kommunala daghemmet.

- Ankdammens privata daghem på Mechelingatan hade då just öppnat och det blev det bästa alternativet för vår del. Och vi har varit mycket nöjda.

Diskussion om artikeln