Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sommarjobbet blev en fast tjänst – här kan du få inspiration om hur och var du kan söka sommarjobb

Från 2019
Paddlingstur, Karperö i Korsholm
Bildtext Sommarjobben i skärgården kan vara varierande.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Det är bara januari månad men det är dags för dem som vill ha sommarjobb att komma igång. Många av de som söker jobb hoppas kunna hitta något som ser bra ut på sin CV.

- Jag är från Esbo så jag hoppas hitta jobb i dom trakterna. Mest söker man jobb via nätet men rekryteringsevenemang är också helt bra platser, säger Madelin Kivikangas.

Hennes vän Marincke Behm har haft sommarjobb i tre år och fick sin första arbetsplats tack vare arbetserfarenhet från olika praoplatser.

- Jag fick mitt första arbete vid en restaurang efter ett rekryteringstillfälle, säger Behm.

Maricke Behm och Madelin Kivikangas
Bildtext Ansökningar skickas ofta via nätet, men det bästa är om man kan träffas ansikte mot ansikte anser Behm och Kivikangas.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Hon tycker att det är bra att träffa personerna ansikte mot ansikte.

- Det är lättare att visa vem man är och vad man går för direkt än att skicka in en CV och försöka få fram det bara med den, säger hon.

Sommarjobbarnas rättigheter diskuteras lite i skolorna

Linn Engström studerar miljö och marinbiologi vid Åbo Akademi. Hon hoppas kunna kombinera sommarjobbet med sin pro-graduavhandling.

- Det skulle vara bra att slå två flugor i en smäll. Vid Husö biologiska station på Åland finns det möjligheter till det och där får man jobba ute på fältet vilket är väldigt kul, säger Engström.

linn engström och walter vuori sitter mitt emot varandra vid ett runt bord i Kåren.
Bildtext Linn Engström och Walter Vuori tycker båda att de bästa sommarjobben är relaterade till studierna.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Hon fick sitt första sommarjobb vid en glasskiosk efter att ha skickat in sin ansökan i ett e-postmeddelande.

- Jag skickade ansökan bara genom att skriva ett mail rakt upp och ner i stället för ett bifogat dokument, men det gick hem och där jobbade jag tre somrar, säger Engström.

Hon tycker att de ungas rättigheter vid arbetsplatsen inte diskuteras i tillräckligt hög grad.

- På senare tid kommer jag inte ihåg att frågorna skulle ha diskuterats alls. Man skulle kanske kunna ge lite grundinfo om vad man ska göra om man kommer i kläm. Mycket går ju att få fram med en enkel googling också, säger hon.

Flexibilitet behövs i skärgården

Linus Söderlund jobbar vid Living Archipelago på Brännskär i Nagu skärgård. Han tycker om att träffa den blivande personalen ansikte mot ansikte.

- Då får man en bra uppfattning om personen. Vi behöver träffas för att veta att det blir rätt sorts människa.

Tidigare erfarenheter är viktiga men inte allt.

- Vissa arbetsuppgifter kräver nästan lite erfarenhet som bagare eller kock, men bara man har ett intresse och är ivrig på att lära sig så kan det gå bra. Om du serverar i caféet kan du få springa ner till gästhamnen och ta emot båtar så flexibilitet är ett stort plus, säger Söderlund.

Linus Söderlund i en mörkgrön skjorta i Kårens festsal, mycket folk runt omkring.
Bildtext Linus Söderlund.
Bild: Amanda Vikman/Yle

På sommaren firar de flesta kunderna i skärgården sin semester och det ger glada och nöjda besökare.

- Det brukar vara bra stämning i skärgården på sommaren. På Brännskär satsar vi på personalens gruppanda och hittar på aktiviteter också utanför arbetstid som paddling, säger han.

Sommarjobbet blev en fast tjänst

Elina Rankio från Bruddalsviken i Iniö säger att det finns allt färre ortsbor i rätt ålder som söker sommarjobb och därför är det bra att komma ut på fältet och leta på andra platser.

- Speciellt i år behöver vi komma ut och leta, vi är ganska långt borta från Åbo men vi erbjuder boende så jag skulle säga att det bara är medelsvårt att hitta folk, säger Rankio.

Sommararbetare i trädgård med ogräsklippare.
Bildtext Också städer och kommuner erbjuder sommarjobb.
Bild: Mostphotos/Aigars Reinholds

Det är inte bara platsen som är exotisk - Bruddalsviken är en av få platser i skärgården som erbjuder thailändsk mat. Det är också något man får som arbetsförmån, vilket Rankio tror att kan vara lockande.

- Mitt första sommarjobb var här och jag trivdes så bra att jag bor och jobbar kvar på Iniö sedan femton år tillbaka, säger hon.

Tips och råd för den som söker sommarjobb kan man läsa på kesäduunari.fi.

Diskussion om artikeln