Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Respasset ner till ettan satte käppar i hjulen för HIFK – nu är nytt kapital och nya spelare på väg in i klubben: "Vi har kommit för att stanna"

Från 2019
HIFK Fotbolls klack
Bildtext Helsingfors IFK:s klack är känd för sitt engagemang.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors IFK gör sig redo för sin andra sejour i fotbollsligan. Den här gången har man kommit för att stanna säger styrelseordförande Christoffer Perret. Klubbens ekonomiska förutsättningar får en skjuts framåt inom kort – om förhandlingarna med de potentiella investerarna ros i hamn.

HIFK:s ledning tog skeden i vacker hand i höstas. Klubben äger en stor majoritet av aktierna i HIFK Fotboll Ab, men under extra föreningsmöten under slutåret godkändes ett förslag om att föreningen i framtiden skulle kvarstå endast som en stark minoritetsägare.

Man har öppet talat om att en aktieemission skulle hämta in två miljoner euro.

Förhandlingarna med investerarna är på slutrakan. Christoffer Perret säger till Yle Sporten att resultatet sannolikt offentliggörs om ungefär en månad.

– Vi behöver inte två miljoner det första året. Det blir en investering som sker stegvis där samma investerare förbinder sig till att investera mer över en viss tidsperiod, säger Perret.

Vill bygga upp något bestående

Det är inte första gången som HIFK Fotboll tyr sig till en aktieemission. Två aktieemissioner under de fem senaste åren har mer eller mindre räddat föreningen.

Perret försäkrar att ledningen har lärt sig sin läxa.

– Pengarna ska användas för att utveckla vår affärsverksamhet. Så att IFK blir ett ligalag som inte hör till de fattigaste, utan håller till på övre halvan då det gäller ekonomi. Vi vill få en stabil ekonomi ett positivt resultat.

Christoffer Perret, HIFK Fotboll, styrelseordförande
Bildtext Christoffer Perret är styrelseordförande för HIFK Fotboll.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

– Det blir knappast någon guldgruva genast, men vi vill öka omsättningen från nuvarande 1–1,2 miljoner till två miljoner där de lite större klubbarna ligger. På så sätt kan vi höja spelarbudgeten och höja professionaliteten på alla nivåer.

– Vi har sett att vi måste bygga en professionell verksamhet. Inte bara ta in en miljon och köpa in dyra spelare och hoppas på det bästa. Vi vill bygga upp något bestående.

Hungrigare och mer redo för spel i ligan

Helsingfors IFK debuterade i fotbollsligan 2015. Efter tre säsonger fick man respass och tvingades ta ny sats via division ett.

Visiten i ettan blev kortvarig. I höstas säkrade man avancemang genom att vinna serien.

Christoffer Perret säger att klubben är avsevärt bättre förberedd på spel i ligan den här gången än för fyra år sedan.

– Vi har kommit för att stanna. Då vi inledde säsongen 2015 i ligan hade vi en halvtidsanställd och ett arbetsrum. Det fanns i praktiken ingen utanför tränarstaben i föreningen som stödde verksamheten. Det anställdes en VD och försäljare, men allt byggdes upp från noll. Den kunskapen har vi nu och det gäller bara att utveckla allt.

– Det var harmset att vi trillade ner 2017. Vi skulle ha gått med vinst för första gången då om vi hade stannat i ligan. Det vet vi. Vi fick ta ny fart och nu är vi hungrigare tillbaka.

Nya tag under norskt ledarskap

Helsingfors IFK inledde sin säsong i tisdags då man mötte HJK i säsongens första derby. HJK vann cupmatchen med 1–0.

IFK:s nya norska tränare, Tor Thodesen, var trots förlusten tillfreds med insatsen.

– Jag har varit här i två veckor, så jag börjar så småningom känna spelarna. Jag är nöjd med deras arbetsmoral. Det finns många saker att förbättra men vi är först i januari. Jag ser optimistiskt på möjligheterna att utveckla det här laget, säger Thodesen.

Tor Thodesen, huvudtränare HIFK Fotboll
Bildtext Tor Thodesen har bland annat lotsat norska ligalag och Flora Tallinn.
Bild: Lehtikuva

Många finländska fotbollsvänner förknippar norsk fotboll med Egil ”Drillo” Olsen samt den simpla och rätlinjiga spelstil som det norska landslaget hade under hans ledning på 90-talet.

Tor Thodesens fotbollsfilosofi går åtminstone i samma spår.

– Jag vill att vi ska vara bekväma med spelet med boll och tuffa att möta. Men jag är inget fan av att bara rulla boll. Vi ska vara ett lag som spelar spelar rätlinjigt och ställer om snabbt från försvar till anfall.

Förstärkningar på kommande

Helsingfors IFK:s trupp är i tunnaste laget just nu. Christoffer Perret lovar att fler spelare är på kommande.

Men han medger att IFK är lite på efterkälken jämfört med de övriga ligalagen

– Vi söker ytterligare 3–4 profilspelare, det vill säga klara förstärkningar. De vill vi ha innan ligasäsongen kör i gång. Vi är i slutskedet i förhandlingarna.

– Vårt huvudmål är att lyckas bra i ligan. Skulle vi ha alla pengar i världen och ligastatus från förr så skulle vi säkert ha haft ett färdigt lag redan tidigare. Nu fick vi bygga upp det så här och det ser riktigt bra ut. Vi klarade oss riktigt hyfsat mot HJK trots att vi inte är färdiga med lagbygget.

Njazi Kuqi, HIFK Fotboll
Bildtext Njazi Kuqi är HIFK:s mest namnstarka nyförvärv tillsvidare.
Bild: Lehtikuva

Tor Thodesen tar gärna emot nya spelare i truppen. Till vilken position som helst.

– Vi vill först och främst ha bra fotbollsspelare. Ju fler desto bättre. Både backar, mittfältare och anfallsspelare.

Diskussion om artikeln