Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Bobbo och Doddo hjälper barn att börja tala - nu finns svenska succén Babblarna också på Piki-BUU

Från 2019
Anneli Tisell sitter i en soffa med två stora figurer från Babblarna.
Bildtext Anneli Tisell sydde först små dockor för hand som hon använde för att hjälpa sin son att börja tala.
Bild: Yle/Linda Söderlund

De färggranna figurerna Babblarna utvecklades för att hjälpa barn som behöver extra stöd för att komma igång med språket - men i Sverige älskas Babblarna numera av alla små barn. Babblarnas klara färger, enkla former och det långsamma berättartempot är det som gör att barnen fastnar för de korta videorna, menar Babblarnas skapare Anneli Tisell.

För tjugotvå år sedan föddes Anneli Tisells son Nisse med Downs syndrom. Nisse behövde extra stöd för att lära sig tala och Anneli tog reda på all fakta som fanns om barns språkutveckling - och det var så Babblarna fick sin början.

- Bakom de färggranna figurerna finns en pedagogik som heter Karlstadsmodellen och den används just för barn som behöver extra stöd i sin språkutveckling. Babblarna grundar sig på det behov som min egen son hade och framför allt det behov vi föräldrar hade, berättar Anneli.

Mjukisfigurerna Babblarna.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Anneli började själv producera olika hjälpmedel som Nisse behövde: klippte ut figurer som hon plastade in och sydde små dockor som de lekte med. De sex figurerna i Babblarna heter Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo.

- Namnen låter väldigt lika och det är själva poängen. Barnet ska först kunna höra skillnaden på ljuden, men sen också själv kunna säga det - babbla! Det är därför dom heter som de gör, Babblarna.

Figurerna är enkla, har tydliga färger, stora ögon och inga onödiga detaljer

Namnen på Babblarna är lite som joller. Ljuden formas långt fram i munnen och man måste använda läpparna, tungan och rösten och på det sättet blir namnen naturliga första språkljud, förklarar Anneli.

- För alla barn som behöver det lilla extra, så blir leken med de här dockorna och de här språkljuden som att kliva över en tröskel, in i talets värld. För många barn blir det ett sätta att komma igång med tal.

Skärmar fungerar som magneter också på små barn

Idag driver Anneli Tisell Hatten förlag och Babblarna finns som böcker, videon, spel, appar, musik och leksaker. Alla barn och föräldrar i Sverige känner igen figurerna och många dagisar använder Babblarna som hjälpmedel för att lära barnen kommunicera.

- Många föräldrar till barn med särskilda behov känner nog att Babblarna är deras. De känner en stolthet för att någonting som är skapat för just deras barn har blivit så oerhört stort, någonting som alla barn älskar.

Anneli Tisell med en stor röd Babblare-figur i famnen.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Nu lanserar också Yle Babblarna i Piki-BUU på Barnens Arena. Piki-BUU riktar sig till de allra minsta barnen, till barn under tre år.

Anneli berättar att hon själv har funderat mycket på om ett litet barn verkligen behöver titta på en skärm. Och naturligtvis behöver barn inte göra det, men det finns ändå skärmar i alla hem och ofta tittar också små barn.

Det ska hända saker och vara roligt och det ska spraka, men man tar bort det som stör ögat. Bilderna är lugna

- Skärmarna har en otrolig dragningskraft! De är som en magnet för både stora och små. Då tänker jag att det är viktigt att ha ansvaret att göra ett bra innehåll och ett innehåll som verkligen är gjort för barn och tänkt för dem.

Anneli poängterar att det inte är meningen att barnen ska sitta långa stunder framför skärmen och därför är också videorna korta.

Babblarnas lugna tempo gör att barnens ögon hänger med

Då Hatten förlag började göra videon för så här små barn utgick Anneli igen från sin egen son och vad som fungerade för honom då han var liten.

- Det som absolut inte fungerade var snabba klipp, högt tempo, väldigt mycket färg som sprakar både i bakgrund och på huvudrollsinnehavaren. Nisses öga kunde inte hänga med i det, så han tappade intresset ganska snabbt.

För ett vuxet öga kan det se lite tråkigt ut, men för det lilla barnets öga är det jättebra

Däremot fastnade Nisse för lite äldre produktioner som Teletubbies, Barbapappa och Bamse. De har ett lägre berättartempo där bilden får vara kvar länge.

- Det ska hända saker och vara roligt och det ska spraka, men man tar bort det som stör ögat. Bilderna är lugna. Det är inte så mycket klipp, det är ganska mycket samma bild hela tiden och vi låter figurerna och det som händer vara i centrum.

Enligt Anneli Tisell fastnar barnen för Babblarna just för att det är så visuellt och tillräckligt lugnt för att barnens ögon ska hänga med. Figurerna är enkla, har tydliga färger, stora ögon och inga onödiga detaljer.

- Det mesta är animerat i 2D, så det är väldigt platt och figurerna rör sig enkelt. För ett vuxet öga kan det se lite tråkigt ut, med all teknik som finns nu kan man ju göra enormt mera avancerade saker än så. Men för det lilla barnets öga är det jättebra.

Babblarna finns på Arenan

Hoppsorna ingår i Piki-BUU som är Svenska Yles innehåll för de allra minsta. Videorna kan ses på Yle Arenan och via Yles trygga app Barnens Arena. Appen går att ladda ner till alla mobiltelefoner och pekplattor med Android eller iOS.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln