Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kom ihåg reglerna för skottningen: Håll snöhögarna på din egen tomt

Från 2019
En man skyfflar snö utanför en villa.
Bildtext Det kan vara en utmaning att hantera snömassorna helt enligt reglerna.
Bild: Mostphotos

Den som skottar snö måste akta sig för att skapa faror genom att samla snöhögar på olämpliga platser. Dessutom är man tvungen att hålla snön på sin egen tomt.

En och annan finländare skrapar sig nu i huvudet inför arbetet med att skyffla undan snömassorna från sina gårdar. Står husen tätt saknas ofta plats för de stora snöhögar som bildas.

Vid Finlands Fastighetsförbund understryker jurist Jenni Hupli att man ska hantera snön inom den egna tomtens gränser. Hon medverkade i Yles morgon-TV på torsdagen.

- Utgångspunkten är att man måste hitta plats för snön på sin egen tomt. Dessutom lönar det sig att på sin hemkommuns webbsidor bekanta sig med de regler om snöröjning som gäller på orten, säger hon.

I värsta fall får man beställa borttransport

I regel lönar det sig varken att snegla på grannens gård eller ut på trottoaren eller andra kommunala områden i närheten.

- Bara med särskilt lov får man skyffla snö över till grannen, säger Hupli.

När det gäller kommunal mark hänvisar hon till ortens regelverk.

- Man ska inte ta till egenmäktiga lösningar, utan hålla sig till bestämmelserna. Lagra snön tillfälligt på lovliga platser och om inget annat hjälper, låta transportera bort den, säger hon.

Jenni Hupli påpekar också att viktiga funktioner inte får störas på gården. Räddningsvägar måste hållas öppna och soptunnor måste kunna tömmas.

Hupli konstaterar att det onekligen är en utmaning att hantera snön enligt reglerna, med tanke på de snömängder särskilt huvudstadsregionen har fått på kort tid.

Diskussion om artikeln