Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rätt diagnos med artificiell intelligens - finländska företag bland de hetaste inom medtech

Från 2019
Ett barn ligger till sängs med feberröda kinder och en febertermometer i munnen.
Bild: Corepics VOF 2011

Det slog aldrig fel. Om ett barn blev sjukt var det alltid mitt i natten. Mellan klockan två och tre på natten vaknade något av Åbobon Thomas Grandells barn med öronvärk och grät hjärtskärande. Eller så började de spy.

Hela natten skötte föräldrarna barnen medan de väntade på att få ringa och beställa tid till läkare, men då de äntligen fick svar hade alla de bästa tiderna redan tagits.

Så någon av föräldrarna väntade hemma till mitt på dagen, tog sitt sjuka barn i bilen eller bussen, väntade i väntrummet, fick slutligen hos läkaren en diagnos och medicinering, och släpade det skrikande, sjuka barnet till apoteket.

Då de väl var hemma igen hade hela dagen gått.

Du kan själv göra en fördiagnos på datorn

I framtiden skulle Grandell i stället mata in barnets symtom i datorn. Systemet gör en fördiagnos redan under natten, så då läkaren kommer på jobb kan hen titta på vad det varit fråga om och vid behov ringa föräldern för extra information.

Läkaren skulle bedöma om barnet måste undersökas, men i bästa fall räcker informationen så att hen skriver ut ett elektroniskt recept. Ett cykelbud eller en pizzataxi hämtar medicinen på apoteket och för hem den till familjen redan halv nio på morgonen.

Och framtiden är inte så långt framåt i tiden. Redan under detta år kommer vårdföretaget Terveystalo att ta i bruk Thomas Grandells företag Etsimo Healthcares plattform, där patienterna kan göra en självutvärdering och en fördiagnos.

Thomas Grandell, en man med glasögon, kort skägg och mustasch, och en rosa piketskjorta under en blå tröja.
Bildtext Thomas Grandell är vd för Etsimo Healthcare i Åbo.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Artificiell intelligens på hälsovårdssidan är ett väldigt hett område just nu, medger Grandell.

Utvecklingen inom medicinsk teknik är snabb och det finns allt större möjligheter att utnyttja teknologin inom vården. Och Finland är starkt med i utvecklingen.

Tre orsaker att Finland är så intressant

Då teknologitidskriften Siliconrepublic.com listade de 25 europeiska uppstartsföretag inom medicinsk teknik som det lönar sig att hålla ett öga på under 2019, så fanns tre finländska företag med på listan: Aiforia Technologies, Etsimo Healthcare och Oura.

Injeqin älyneulaa käytetään lasten leukemian hoidoissa. Sillä pyritään saamaan vaikeat spinaalipistokset selkäytimiin potilaalle turvallisiksi.
Bild: Toni Määttä / Yle

Enligt Grandell finns det tre huvudsakliga orsaker till att finländska företag upplevs som innovativa och spännande.

- Klimatet för medtech är väldigt gynnsamt i Finland. Det finns data som sträcker sig 100 år bakåt i tiden och som man kan få tillgång till.

För det andra anser Grandell att lagstiftningen är gynnsam, då man i Finland inte kan tvingas betala så kallade punitive damages. Det är ett system från USA där företag kan bli tvungna att betala överstora skadestånd i avskräckande och bestraffande syfte.

- Det är därför stora internationella företag som IBM och Microsoft gärna kommer hit med sina spetsenheter.

Världsutställningen i Shanghai 2010
Bild: Pictobank

Den tredje viktiga faktorn är våra högskolor och högt utbildade människor i kombination med ett gynnsamt företagsklimat där bland annat Business Finland stöder utveckling och kommersialisering av nya innovationer.

- Vi är tekniskt kunniga, vi kan språk och en massa annat som kan vara väldigt bra att ha om man tänker sig en internationell business, förklarar Grandell.

Systemet gör en prognos på din åkomma

Etsimo Healthcares innovation går alltså ut på att patienten matar in sina symtom i datasystemet. Baserat på symtomen gör systemet sedan en prognos.

- Men alla prognoser som baserar sig på ett fåtal symtom är osäkra, så med symtomen feber, ont i halsen och rinnande näsa kan man ha upp till 100 olika åkommor.

Med hjälp av artificiell intelligens och med tilläggsfrågor kan systemet kontrollera osäkerheten och prognostisera din åkomma.

Datorskärm med frågor om patienten har snuva, täppt näsa, hosta, feber och huvudvärk. Datorn ger möjliga orsaker som akut bronkit, förkylning, influensa eller halsont.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Vi kan med tillräcklig säkerhet säga vad du har för vårdbehov, hur brådskande det är och vad du borde göra härnäst.

Om det är allvarligare symtom eller om man inte kan fastställa någon diagnos alls, så hänvisas man genast till läkare

Finns möjligheter att växa globalt

I dag finns 808 diagnoser inprogrammerade. Det täcker 95 procent av den totala volymen av de åkommor som finländare drabbas av.

Men det finns över 3 000 olika sjukdomar och diagnoser i världen, så där finns en utmaning om företaget ska utvidga sin verksamhet.

En fyra dagar gammal bebis undersöks
Bild: EPA/BARBARA WALTON

- Alla diagnoser är likadana. Men det som skiljer sig är hur vanlig en viss diagnos är i olika länder. Malaria är ett fall på en miljon i Finland, medan det är betydligt vanligare i Afrika eller Asien, så där måste vi justera förekomsten av vissa sjukdomar så att vår maskin hittar rätt snabbare.

Diskussion om artikeln